Nyitókép: teraz.sk

 

Az euróval fizető uniós tagországokban 11 éves minimumra csökkent a munkanélküliség. Az Eurostat jelentése szerint a 7,5 százalékos munkanélküliség a legalacsonyabb 2008 júliusa óta.

 

Az egységes fizetőeszközzel nem rendelkező tagországokban a munkanélküliség még alacsonyabb, 6,3 százalék, ami szintén a legalacsonyabb mutató 2000 óta.

 

Az EU tagországok közül a legalacsonyabb munkanélküliség Csehországban (1,9 százalék) és Németországban van (3,1 százalék), míg a legtöbb munkanélkülivel Görögország (17,6 százalék) és Spanyolország (14 százalék) rendelkezik.

 hirdetes_810x300  

 

A tavalyi év azonos időszakához képest 24 uniós tagállamban csökkent, kettőben stagnált (Lengyelország és Észtország), kettőben (Svédország és Luxemburg) pedig növekedett a munkanélküliség.

 

A legtöbb új munkahely az elmúlt egy évben Görögországban, Cipruson, Horvátországban, Írországban és Szlovákiában létesült. Nálunk a munkanélküliség ezzel 6,7 százalékról 5,4 százalékra csökkent.

 

Az Eurostat jelentése szerint az egységes fizetőeszközzel rendelkező tagországokban csökkent az infláció is, mégpedig 1,3 százalékról, 1,1 százalékra.

 

Júliusban leginkább az élelmiszerek, a dohány és az alkohol ára emelkedett, mégpedig 2 százalékkal.

 

Ami a gazdasági növekedést illeti, az eurozóna gazdasági össztermelése (GPD) 2019 második negyedévében lassult, de még így is növekedett, még ha keveset is (0,2 százalék.)

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!