Nyitókép: reprofoto (Facebook)

 

Frissítve: 19.01 A két párt augusztus végéig lezárja annak kérdését, hogy együtt, vagy külön induljon-e a következő parlamenti választásokon.

 

Az MKP és a Most mai egyeztetéséről Őry Péter (MKP) és Ravasz Ábel (Most-Híd) tájékoztatta a sajtót. Mivel Menyhárt József nem tud kellő szinten szlovákul, megfelelt számára, hogy a tárgyalásról a pártok második emberei tájékoztattak.

 

Most 13 pont, MKP 19 pont

 hirdetes_810x300  

 

Mint elhangzott, a Most legutóbbi 13 pontos javaslatára az MKP ma 19 pontos listával érkezett. A felek ebből 17 pontban megegyeztek. A fennmaradó két pont azonban a legfontosabb. A Körkép.sk információi szerint az MKP feltételként szabta, hogy Bugár Béla ne legyen rajta a választási listán, félő ugyanis, hogy emiatt a magyar párt választói tömegesen maradnak távol a voksolástól. A Most azonban erről a követelésről hallani sem akart. További nyitott kérdés, hogy milyen arányban szerepeljenek a két párt jelöltjei a közös koalíciós választási listán.

 

„Nagy a különbség a két párt elképzelése között. Nem tudom garantálni önöknek, hogy megegyezünk. Azt tudom garantálni, hogy augusztus végéig ez a kérdés eldől”

 

– nyilatkozta Ravasz Áber, akit sokan Bugár Béla lehetséges utódjának tartanak.

 

Bár tárgyalnak, a megegyezés nem közeledik

 

A két politikus nyilatkozataiból inkább az volt kiérezhető, hogy a megegyezés távolodik. Az MKP Országos Elnöksége ma ülésezik, hogy kiértékelje a közös tárgyalás újabb fordulójának eredményeit.

 

Amennyiben megegyeznek, közös kampánystábot hoznak létre, hogy meggyőzzék legalább a választópolgárok hét százalékát. Ellenkező esetben a koalíció elbukik.

 

„Nem lesz egyszerű meggyőzni az embereinket, hogy ne harcoljanak egymással” – fogalmazott Ravasz, aki újságírói kérdésre elismerte, hogy a mai találkozón felhozták az MKP és az Orbán-kormányzat közti viszonyt.

 

Az MKP Kočner miatt, a Most Orbán miatt kért magyarázatot

 

Őry Péter szintén újságírói kérdésre azt erősítette meg, hogy az MKP magyarázatot kért a sajtóban napvilágra látott, Marian Kočner és Bugár Bélával kapcsolatos információkról.

 

„Egyáltalán nem vicc, koalícióra lépni két ennyire ellentétes párt között” – hangsúlyzta Ravasz. Pesszimizmusát a sorok között Őry Péter is osztotta, aki a sajtótájékoztatón többször is elég hipotetikusan, távolinak tűnő eredményként nyilatkozott az MKP és a Most koalícióban való indulásáról.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.