Nyitókép: axios.com

 

A világ legfejlettebb országainak (G7) csúcstalálkozója az egység és a szolidaritás próbája lesz. Erről Donald Tusk, az Európa Tanács elnöke beszélt a ma kezdődő csúcstalálkozó előtt.

 

Németország, az Egyesült Államok, Japán, Olaszország, Kanada, Nagy-Britannia és Franciaország vezetőnek, találkozója a dél-franciaországi Biarritzban ma este informális vacsorával kezdődik.

 

Tusk óvott a kereskedelmi vámok további bővítésétől, egyben támogatásáról biztosította az EU és Mercosur név alatt a dél-amerikai országokat tömörítő csoport közti szabadkereskedelmi egyezményt. Tusk ugyanakkor nem szeretné, ha Oroszország visszatérne a G7-hez.

  hirdetes_300x300   

 

Emmanuel Macron szeretné meggyőzni a G7 szombat este kezdődő franciaországi csúcsértekezletén „valamennyi partnerét arról, hogy a kereskedelmi feszültségek mindenkinek ártanak”.

 

A találkozó főbb témái a kereskedelmi háborúk, a brazíliai erdőtüzek, az iráni nukleáris program lesznek. Emmanuel Macron jelezte: azt szeretné, ha a csúcs „hasznosnak és jelentősnek” bizonyulna.

„Jogosan várják el, hogy szavatoljuk és megvédjük a békét a világban. Beszélni fogunk Iránról, Szíriáról, Líbiáról, Ukrajnáról …Ezekben a kérdésekben időnként nézeteltérések mutatkoznak, és távolinak tűnhetnek önöknek, de érintik önöket is”

 

– hangsúlyozta a francia elnök, megemlítve a 2015-ös franciaországi terrortámadásokat és a migrációs válságot.

 

ČTK/MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!