Nyitókép: euronews

 

A nyilvános mosolyok és a viccelődő hangnem ellenére keményebbé vált a brit kormány álláspontja a megállapodás nélküli brexit ügyében az elmúlt napokban.

 

„Szerintem nem túlzás azt állítani, hogy a csúcson eddig a legtöbb kérdésben nagy egyetértés volt közöttünk, nem igaz, Donald? Megmutattuk európai barátainknak, milyen közel állunk hozzájuk, és ez így marad októ ber 31-e után is, bármi történjék”

 

– mondta Boris Johnson, mire Donald Tusk annyit mondott, maxinálisan egyetért. „Erről van szó” – tette hozzá a brit kormányfő.

A háttérben azért mindkét politikus keményebben fogalmazott. Az Európai Tanács elnöke például azt írta, reméli, Boris Johnson nem Mr. No Dealként vonul be a történelembe.

 hirdetes_300x300  

 

A brit miniszterelnök pedig jelentősen nagyobb esélyt adott egy interjúban a megállapodás nélküli kilépésnek, mint korábban.

 

„Úgy vélem, bizonytalan a megállapodás lehetősége. Az a lényeg, hogy készen álljunk a kizuhanásra” – mondta.

 

Kérdés, mindebben mekkora szerepe van az amerikai elnöknek, aki a G7 csúcson azt mondta, Boris Johnson éppen a megfelelő ember a kilépés levezénylésére, és reményei szerint felgyorsulnak majd az amerikai-brit kereskedelmi tárgyalások.

 

Euronews

Megosztás:
Címkék: brexit

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!