Nyitókép: forum24.cz

 

Az orosz fővárosban nem bejelentett tüntetés zajlik, a résztevők szabad választásokat követelnek. A rendőrség szerint egyelőre nyugodt a légkör. A résztvevők követelése a szeptember 8-án sorra kerülő moszkvai önkormányzati választásokkal kapcsolatos, melyekről formális hiányosságokra hivatkozva az ellenzéki jelöltek többségét törölték.

 

A mai tüntetés, melyet ellenzéki aktivisták, Ljubov Sobolová és Alexej Navalnyj hívtak össze, közös menetként valósul meg Moszkva központjában. Közben többek között azt skandálják, hogy „ez a mi városunk!“.

 

A mai tüntetés szervezőinek többségét az elmúlt napokban a rendőrség hosszabb-rövidebb ideig letartóztatta. A legtovább, 30 napig Navalnyj volt fogdában, az általa létre hozott Korrupcióellenes Alapot az állami hatóság pénzmosással vádolja.

 hirdetes_300x300  

 

Július közepétől a különböző, illegális tüntetések során a rendőrség több mint 2 ezer személyt tartóztatott fel. Az ellenzék azért kénytelen nem bejelentett megmozdulásokat tartani, mert kérelmeiket a város központjába sorra elutasítják, és igyekeznek őket a perifériára szorítani.

 

Az ellenzék azt szeretné a tüntetésekkel elérni, hogy a moszkvai önkormányzati választásokon minden jelölt indulhasson. A tüntetők egyúttal a rendőri brutalitásokra is felhívják a figyelmet.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!