Nyitókép: mia.mk

 

A Google egy jogi kiskaput használt ki, így sokkal kevesebb adót fizetett a tevékenységei után, mint kellett volna – számol be róla a HVG tech rovata.

 

A Google és a francia adóhatóság – illetve ilyen formán a francia állam – között négy éve zajló jogi hercehurca végére sikerült pontot tenni most. A keresőóriás a Reuters szerint beleegyezett, hogy 1 milliárd eurót, vagyis átszámítva nagyjából 332,7 milliárd forintot fizessen a hatóságoknak azért, mert korábban nem minden tevékenysége után rótta le az adót. A most „kialkudott” összegből 500 millió euró jelenti a büntetést, míg 465 millió eurót  adók formájában fizetnek ki Franciaországnak.

 

A Google adózási szempontból régóta „problémás fél” az Európai Unióban, ugyanis egy jogi kiskaput kihasználva Írországban egy „fedőcéget” működtet, így nagyon kevés adót fizet a kontinensen. A francia hatóságok eredetileg azt remélték, hogy 1,6 milliárd eurót sikerül majd kivasalni a Google-ből, a bíróság azonban másképp döntött.

 hirdetes_400x285  

 

A mostani megállapodás mellett a németek és a franciák együttesen léptek fel az olyan techóriások adóelkerülő magatartása ellen mint a Google, a Facebook, az Amazon vagy az Apple. Mindez lényegében annyit tesz, hogy akorábbinál jóval szigorúbb adózási szabályokat írtak.

 

HVG

Megosztás:
Címkék: Google

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.