Nyitókép: wiadomosci.gazeta.pl

 

A Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt nyerte a jövő heti parlamenti választásokat megelőző próbaválasztást, amelyet hagyományosan a közép-lengyelországi, mintegy tizenöt ezer lakosú Wieruszówban tartottak vasárnap.

 

A tapasztalatok szerint – több korábbi parlamenti, európai parlamenti, valamint elnökválasztást figyelembe véve – az itteni próbaválasztások közelítik leginkább az országos szintű valóságos szavazások eredményeit. Megfigyelők szerint itt észlelhetők dióhéjban a lengyelországi pártpreferenciák, ezért 1997 óta a városban – a választási kampány végén – rendezik meg a próbaválasztást. Ez a voksolás sokszor a közvélemény-kutatásoknál is pontosabban vetíti előre a várható valódi választási eredményt.

 

A wieruszówi szavazáson a helyi jogosult választók 13 százaléka vett részt. A próbaválasztáson hat, a helyi körzetben bejegyzett párt, illetve koalíció indult: a PiS a szavazatok 46,7 százalékát kapta. Rajta kívül négy ellenzéki szövetség lépte át az öt százalékos választási küszöböt.

 hirdetes_810x300  

 

Lengyelországban  vasárnap tartanak parlamenti választást, amelyben 460 alsóházi képviselő és 100 szenátor mandátumáról döntenek.

 

MTI

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!