Nyitókép: washingtontimes.com

 

Az amerikai kormány tiltólistára tett 28 kínai vállalatot és más szervezetet, mert részt vesznek a muszlim ujgur kisebbség elnyomásában – jelentette be Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter hétfőn este.

 

A döntés értelmében amerikai vállalatok nem értékesíthetnek az érintett kínai cégeknek, szervezeteknek amerikai gyártmányú termékeket. Az esetleges további értékesítésekhez – egyedi esetekben – a kereskedelmi tárca külön engedélyére lesz szükség.

 

A minisztérium közleménye szerint a tiltólistára helyezettek közvetve vagy közvetlenül felelőssé tehetők a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen élő ujgurok és más muszlim kisebbségi csoportok elnyomásáért.

 hirdetes_400x285  

 

„Az Egyesült Államok kormányzata és kereskedelmi minisztériuma nem tűrheti és nem is fogja tűrni az etnikai kisebbségek brutális elnyomását Kínában. Ez a lépésünk biztosítja majd, hogy az egyéni szabadság és a szabad vállalkozások világában kifejlesztett technológiáinkat ne használhassák fel védtelen kisebbségiek elnyomására” – írta közleményében Wilbur Ross.

 

Washington a Kínával folytatott kereskedelmi tárgyalások újabb fordulója előtt néhány nappal hozta meg e döntést. A feketelistára helyezett vállalatok és szervezetek – köztük például a Hikvision és a Dahua – főként mesterséges intelligenciával és lehallgató-megfigyelő berendezések gyártásával foglalkoznak.

 

A hangcsoui székhelyű Hikvision szóvivője – amerikai lapok jelentései szerint – élesen bírálta Washington döntését, leszögezve, hogy ez éppen hogy „akadályozni fogja a globális vállalatokat az emberi jogok javításában szerte a világon”.

 

Elemzők emlékeztetnek rá, hogy az Egyesült Államok az idén májusban a Huawei kínai telekommunikációs óriás ellen hozott hasonló intézkedést, amikor azzal vádolta meg, hogy megszegte az Irán elleni szankciókat.

 

MTI

Megosztás:
Címkék: Wilbur Ross

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!