Nyitókép: euronews

 

Harminchét év elteltével, a falklandi háború óta először szombaton ülésezett a brit parlament, a legfontosabb és egyetlen napirendi pont a brexit-megállapodás volt.

 

Boris Johnson miniszterelnök tájékoztatta a képviselőket az európai unióval elért kilépési megállapodás részleteiről.

Ennek lényege, hogy a vitatott backstop kimarad a szövegből. A nagypénteki egyezmény tiszteletben tartásával nem lesz határ Észak-Írország és Írország között, lesz viszont vámellenőrzés az Ír-tengeren, Nagy-Britannia és Észak-Írország között.

 

 hirdetes_810x300  

Johnson azt mondta: a megállapodás minden korábbinál sokkal jobb, szabadságot szavatol a briteknek, ezért azt javasolta a képviselőknek, hogy fogadják el, és a népakarattal összhangban tegyék lehetővé, hogy Nagy-Britannia kilépjen az unióból. Ennek határidejét Johnson újra október 31-ben határozta meg. Hozzátette, hogy Nagy-Britannia mindig is sereghajtó volt az Európai Unió számos sarkalatos integrációs folyamatában.

 

Hangsúlyozta: nem emlékszik arra, hogy a londoni alsóház bármelyik tagja valaha is azt indítványozta volna, hogy Nagy-Britannia teljes szívvel vegyen részt „a föderális Európa politikai felépítményének” megalkotásában. A brit kormányfő szerint az EU-ban „erőteljes a vágy a föderális programok végrehajtására”, és ez még az unión belül is milliókban ébreszt kétségeket.

 

Johnson szerint éppen ezért itt az ideje, hogy a ház elfogadja a kilépési megállapodást

 

Az első felszólalóként jelentkező Jeremy Corbyn munkáspárti vezér szerint viszont a megállapodás-javaslat bizonytalansággal jár, hátrányos a britekre és a brit gazdaságra egyaránt, ezért a beterjesztés elutasítására szólította fel a képviselőket.

 

Ma három opció lehetséges: a képviselők elfogadják, elvetik, vagy újabb halasztásról döntenek.

 

Az eredmény minden jutatás szerint nagyon szoros lesz.

 

A kormánynak 320 támogató szavazatra van szüksége a megállapodás elfogadásához.

 

Kérdés azonban, hogy a megállapodásról tervezett szombat esti szavazást végül is megtartják-e. A képviselők azonban olyan módosító indítványokat is beterjeszthetnek, amelyek után akár a kormány kérheti a szombatra tervezett szavazás elhalasztásá

 

John Bercow házelnök fel is vette a napirendre az egyik legtekintélyesebb alsóházi képviselő, Sir Oliver Letwin módosító indítványát, amely a Brexit-megállapodás jóváhagyását kezdeményező kormányzati beterjesztés szövegét úgy írná át, hogy a Ház megfontolta a kérést, de nem adja jóváhagyását a megállapodásra, hacsak és amíg a kilépési feltételrendszer jogi szövegét a parlament törvénybe nem iktatja.

 

Ez gyakorlatilag megfordítaná az ügymenetet, vagyis előre venné a ratifikációt, és utána szavaztatná meg a házat a megállapodás egészének jóváhagyásáról.

 

Amennyiben a képviselők elfogadják a megállapodást, a Johnson-kormány a jövő héten törvénybe foglalja a brit kilépésről szóló törvényt.

 

Euronews/MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!