Rendkívülinek nevezte a magyarokat 1956-os cselekedeteikért és mai politikájáért Matteo Salvini, az ellenzéki jobboldali Liga vezetője a római magyar nagykövetségen tartott ünnepi megemlékezésen kedden.

 

Matteo Salvini az MTI-nek hangsúlyozta: „amilyen bátrak voltak 1956-ban a magyarok, olyan bátor politikai vezetőik vannak ma is”.

 

„Olaszok és magyarok kulturálisan közel állnak egymáshoz, és hasonlóképpen gondolkodunk, ami a migrációt, a haza és a határok védelmét, a keresztény értékek megőrzését, a család védelmét, valamint a Soros György és az Európai Unió részéről fenyegető külső beavatkozások megakadályozását illeti”

 

 hirdetes_300x300  

– mondta.

 

Megjegyezte, hogy a Liga számára példaértékű a magyar gazdaság „robbanásszerű” fejlődése is.

 

A Magyarország római nagykövetségén tartott megemlékezésen  Giorgia Meloni a jobboldali Olasz Testvérek elnöke mondott beszédet.

 

Giorgia Meloni a jobboldali Olasz Testvérek elnöke. Kép: GM Fb-oldala

 

Giorgia Meloni kijelentette, a magyar forradalom mérföldkőnek számít az európai szabadság megteremtésében. Kiemelte, hogy a berlini fal – idén 30. évfordulójához érkezett – leomlásához a magyar 1956, a prágai 1968, a lengyel Szolidaritás és II. János Pál pápa is hozzájárult.

 

„Mi nagyon sokkal tartozunk azoknak a magyar fiataloknak, akik feláldozták magukat 1956-ban. Megtanították, hogy a szabadság és a nemzeti szuverenitás nem hullik mindig az ölünkbe. Meg kell érte küzdeni foggal-körömmel, áldozatot kell hozni érte miként a múltban, úgy ma is” – mondta az FdI elnöke. Megjegyezte, hogy az olasz jobboldali fiatalok pesti srácokról szóló dalon nőttek fel, és ezt énekelték el Orbán Viktornak, amikor szeptemberben vendége volt az FdI római találkozójának.

 

Giorgia Meloni úgy vélekedett, hogy az egykori pesti srácok utat mutatnak a mai Európában is.

 

„Nem véletlen, hogy az elnyomást és a rákényszerített egyenkultúrát megtapasztalt Magyarország és Lengyelország az elsők között emeli magasba a fejét, amikor az Európai Bizottság túlzásokba esik”

 

– mondta. Kijelentette: „Köszönjük a magyaroknak a múltat és a jelent is!”

 

Hangsúlyozta, hogy egyre jobban érezhető a szabadságvágy az olaszok körében is

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.