Domonkos, Dominika
  • HUF: 344.54
  • USD: 1.18
  • 19 °C
  • 26 °C
Friss hírek

Feloszlatta a rendőrség a francia autópályán rendezett katalán függetlenségpárti tüntetést

Tüntetők: az egyetlen lehetséges út a tárgyalás a katalán konfliktus megoldásáról az autonóm közösség vezetésével.

Nyitókép: RT (Facebook)

 

Feloszlatta a rendőrség a francia autópályán rendezett katalán függetlenségpárti tüntetést kedden.

 

Hirdetés(x)

A tüntetők előző nap vonultak fel és alkottak útzárat a spanyol-francia határátkelő, La Jonquera franciaországi oldalán, több mint ezren.

 

Arra készültek, hogy három napig nem mozdulnak az autópályáról, ezért asztalokat, székeket is vittek magukkal, és letáboroztak.

 

 

A francia rohamrendőrök délelőtt a határ felé kezdték terelni a tömeget. Akik ellenálltak, illetve leülve tiltakoztak, azokat egyesével felemelve vagy a földön húzva távolították el a sztrádáról.

 

Sajtóbeszámolók szerint az oszlatás során könnygázt alkalmaztak, 18 embert őrizetbe vettek a francia hatóságok.

 

A határ spanyol oldalán a katalán rendőrség hangosbeszélőn szólította fel a tüntetőket, hogy hagyják szabadon az autópályát, torlaszként otthagyott autóikat vigyék el, különben elszállítják. Ott egy tüntetőt vettek őrizetbe.

 

A demonstrációt szervező Demokrácia Cunami szeparatista csoport felhívására a tiltakozók közül többen átvonultak a pertúsi átkelő irányába vezető autóútra, hogy ott folytassák akciójukat.

 

A mozgalom kedd délutánra a Baszkföld és Franciaország közötti határtelepülésre, Hendaiába is újabb tüntetést szervez tiltakozásként a katalán függetlenségi vezetők börtönbüntetése ellen, amelyet a legfelsőbb bíróság szabott ki rájuk a két éve alkotmányellenesen megrendezett elszakadási népszavazás miatt.

 

A tüntetők célja, hogy akciójuk hatására a nemzetközi közösség megértesse Spanyolországgal: az egyetlen lehetséges út az, ha leül tárgyalni a katalán konfliktus megoldásáról az autonóm közösség vezetésével.

 

Az AP-7-es autópályán a határ mindkét oldalán egy napja szünetel a közlekedés, a forgalmat a hatóságok elterelték. A spanyol oldalon emiatt hétfőn óriási dugó alakult ki, mintegy 20 kilométeres volt a feltorlódott kocsisor.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket