Nyitókép: pcrevue.sk

 

A GRU rövidítésű orosz titkosszolgálat frissítette a hidegháború során bevezetett módszereit. Igyekszik befolyásolni a közbeszédet úgy Amerikában, mint más országokban is. Ehhez virtuális újságírókat, fiktív mediális szervezeteket vagy kutatóintézeteket használ fel.

 

Internetes tevékenysége különbözik attól a propagandista, az Internet Kutatását Végző Ügynökség (AII) eljárásától. Ezek a legfontosabb megállapításai a Stanford egyetemhez köthető Stanford Internet Observatory (SIO) friss kutatásának.

 

A kutatás, melynek sokatmondó címe a „Potemkin oldalai és személyiségei“ nevet viseli, a GRU fajsúlyos bevetéseit térképezi fel a 2014 – 2019 közötti időszakban. Szerzői a Facebook adatait használták fel, melyet a közösségi oldal tavaly adott át az amerikai Szenátus titkosszolgálatokkal foglalkozó bizottságának. Azokról a Facebook-posztokról van szó, amelyeket a jelentés szerkesztői a GRU-nak tulajdonítanak. A The Washington Post (WP) szerint az anyag az eddigi legátfogóbb képet adja az orosz titkosszolgálat tevékenységéről a közösségi oldalakon.

 hirdetes_400x285  

 

Tevékenységük legfőbb célja az elemzők szerint az volt, hogy terjesszék a Facebookon vagy a Twitteren az oroszbarát nézeteket. A GRU tevékenysége éppen ebben különbözik az AII-tól, mely utóbbit Putin legközelebbi szövetségesének tekintik, és az orosz dezinformációs műveletek fő kivitelezője.

 

A SIO szerint a GRU a közvélemény befolyásolására hamis think-tankakat és mediális szervezeteket, virtuális személyeket használ, melyek célja, hogy eltitkolka az adott információ valódi forrását.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!