Nyitókép: ranmarine.io

 

Az előrejelzések szerint 2050-re több műanyag lesz a tengerekben, mint hal. Vannak, akik viszont nem ilyen jövőt képzeltek el maguknak, és ezért tesznek a környezetük megtisztításáért. Akárcsak a WasteShark rotterdami mérnökei, akik egy olyan aprócska katamaránt fejlesztettek ki, amelyik képes begyűjteni a szemetet a víz felszínéről. A távirányítású robot ráadásul a víz minőségét is elemzi.

 

– Egy olyan kistestű hajót akartunk építeni, amelyik képes beúszni a legszűkebb csatornákba is, ahol a hulladék általában összegyűlik – magyarázta az alapító, Richard Hardiman.

A WasteShark semmilyen káros anyagot nem bocsát ki és alkalmanként több száz kiló szemetet is képes begyűjteni.

 

 hirdetes_810x300  
Képtalálat a következőre: „wasteshark water drone”
Kép: Fortune.com

 

– Az Európai Unió felvette a harcot a vízszennyezés ellen. Amellett, hogy új szabályokkal csökkentette az egyszer használatos műanyagok, és a hátrahagyott halászhálók számát, 350 millió euróval támogat környezetvédelmi innovációkat – számolt be tudósítónk, Denis Loctier.

 

A holland találmányt megálmodó Ranmarine startup már számos külföldi megrendelést is kapott. Egy WasteShark négymillió forintba kerül.

 

– Ennek a fejlesztésnek az alap funkciója rendkívül egyszerű. Úszik a vízen és hulladékot gyűjt, mégis folyamatosan dolgozunk rajta. Fenntarthatóbbá, könnyebbé és főleg hatékonyabbá próbáljuk tenni – magyarázta Tessa Despinic, tervezőmérnök hozzátéve, hogy most építenek egy önmagát irányító típust is, amibe csak be kell táplálni, hogy merre menjen és ő elvégzi a munkát.

 

A feltalálók következő célja, hogy a robotok a jövőben összehangolva, csoportban is tudjanak mozogni.

 

Képtalálat a következőre: „wasteshark water drone”
Kép: ranmarine.io

 

– Van egy álmom, ami folyton hajt előre. Egy irányítóteremben ülök, ahol ellenőrizhetem, hogy melyik drónunk, hol dolgozik éppen a világban és láthatom, hogy már annyi szemetet szedtek össze, amennyi hatással van a világra – mesélte Hardiman.

 

Évente több millió tonna nem lebomló hulladék kerül a tengerekbe. Az olyan újítások, mint a WasteShark felveszik a kesztyűt a környezetszennyezéssel szemben. Viszont a sikerhez sokkal több önkéntesre lenne szükség.

 

Nemrég búvárok megpróbálták megtisztítani a tengerfeneket Marseille kikötőjében és egészen megdöbbentő dolgokat találtak, gumiabroncsokat, bicikliket és elektromos rollereket. Az EU és az ENSZ idén 70 strandtisztítást szervezett és a 40 ezer résztvevő összesen 850 tonna szemetet gyűjtött össze.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!