Nyitókép: roc.ru

 

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) ellenőrző bizottsága azt javasolja, hogy tiltsák el Oroszországot az elkövetkező négy évben a nagy sporteseményekről. Ez konkrétan a 2020-as tokiói nyári olimpiát és a 2022-es pekingi téli olimpiát jelentené.

 

A javaslat egyfajta reakció az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) moszkvai laboratóriumában történt adatmanipulációs ügyre, melynek emiatt ismét felfüggesztették a tevékenységét.

 

 hirdetes_400x285  

A WADA ügyvivő testülete december 9-i párizsi ülésén fogja tárgyalni a bizottság javaslatát. Jonathan Taylor, az ellenőrző bizottság elnöke korábban a német ARD televízióban már úgy nyilatkozott, hogy a testület várhatóan helyt ad a kérésnek.

 

További büntetésként Oroszország négy évig semmilyen nagy sporteseményt nem rendezhetne saját területén. Az oroszok nemcsak hogy nem jelentkezhetnek szervezőnek, hanem még az elnyert pályázatokat is elvehetik tőlük.

 

A sporttól való eltiltás az orosz szövetség képviselőit is érinti. Az orosz sportolók a 2018-as phjongcshangi téli olimpiához, vagy az atlétikai vb-hez hasonlóan neutrális zászló alatt indulhatnának.

 

Nincs jogalap a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) Oroszország ellen várhatóan életbe léptetendő szankcióinak bírósági úton való megtámadására – jelentette ki Jurij Ganusz, az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) vezérigazgatója kedden a TASZSZ-nak nyilatkozva.

 

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden arra hívta fel a figyelmet arra, hogy egyelőre csak egy ajánlásról, nem pedig egy határozatról van szó. A tárcavezető által kifejtett eszmefuttatás szerint vannak olyan erők, amelyek minden téren el akarják marasztalni Oroszországot és „az ő szempontjukból minél több az ilyen döntés, annál jobb az oroszellenes érvrendszer szempontjából”. Lavrov azt hangoztatta, hogy Moszkva a tisztességes párbeszéd és minden ország esetében az egyenlő elbánás híve.

 

ČTK/MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!