Gizella
  • HUF: 358.28
  • USD: 1.21
  • 6 °C
  • 17 °C
Friss hírek

A V4-ek az EU bővítését szorgalmazzák

A visegrádi négyek az uniós bővítési folyamat felgyorsítását várják az új Európai Bizottságtól.

A visegrádi négyek (V4) az uniós bővítési folyamat felgyorsítását várják az új Európai Bizottságtól. Erről született egységes álláspont a négy ország (Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Magyarország) külügyminisztereinek prágai találkozóján.

 

Szijjártó Péter szerint “a közép-európai országok számára gazdasági, politikai, stratégiai és biztonsági szempontból is fontos a Nyugat-Balkán integrálása az Európai Unióhoz. Az előző Európai Bizottság egyik legnagyobb kudarca a bővítési folyamat szinte teljes mértékű leállítása volt.”

A magyar külgazdasági és külügyminiszter hasonlóan értékelte az év végén záruló finn soros uniós-elnökséget is, mivel – ahogy elmondta – “a bővítési folyamat egyetlen új tárgyalási fejezetét sem volt képes megnyitni fél év alatt, ami korábban még soha nem fordult elő.”

 

A vendéglátó cseh külügyminiszter kifejtette, “amennyiben az EU nem képes megnyitni a csatlakozási tárgyalásokat ezekkel az országokkal, azzal egy hatalmi vákuumot teremt a térségben. Ez pedig veszélyezteti Európa biztonságát és stabilitását. Ezért támogatjuk a csatlakozási tárgyalások mielőbbi megkezdését, ami motivációt jelent a balkáni államoknak – fogalmazott Tomas Petricek.

 

A visegrádi országok külügyminiszterei abban bíznak, már jövőre újrakezdődnek a tárgyalások a tagjelölt országokkal.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket