Nyitókép: teraz.sk

 

Frissítve: 11.09 Hét helikopterrel és több hajóval siettek új-zélandi mentőcsapatok a Whakaari szigetre, miután kitört itt található vulkán. A szigeten körülbelül százan tartózkodtak, a webkamerák felvételei szerint több ember sétált a tűzhányó kráterén a kitörés előtti másodpercekben.

 

A mentőegységek egyes sajtóhírek szerint 20 sérültről számoltak be.

 

Frissítve: A rendőrség időközben pontosította a halottak, sérültek és eltüntek számát. EZek szerint eddig öten vesztették életüket, huszan megsérültek, és további húsz embert eltűntként tartanak számon.

 

„Kérem vegyék figyelembe, hogy ez egy jelenleg is zajló esemény, jelen pillanatban úgy tudjuk, körülbelül százan voltak a szigeten és környékén, egy részükről nem tudjuk, hol vannak. Számos ember megsérült, őket partra szállították” – közölte Jacinda Ardern miniszterelnök.

 hirdetes_300x300  

 

Riadalmat váltott ki az a hír is, hogy az erupció előtt röviddel egy kicsi, mintegy hat fős turistacsoport sétált a tűzhányó kürtőjén, közel a kráterhoz.

 

 

A GeoNet portál, mely a tűzhányóveszélyre figyelmeztet a térségben, nemrég négyes fokozatra növelte a lehetséges kitörés esélyét. A skálán az ötös már nagy kockázatot jelent. Az AFP arról számol be, hogy tudósok nemrég a tűzhányó aktivizálódását jelezték. Ezért sem világos, miért engedték meg a hivatalos szervek a turistáknak, hogy a szigetre lépjenek.

 

A White Island néven is ismert Whakaari sziget tűzhányója a legaktívabb vulkán az országban, folyamatosan áradnak belőle gázok, legutóbb 2001-ben tört ki.

 

Helyileg 50 kilométerre található Új-Zéland északi szigetétől, és kedvelt helye a turistáknak.

 

Euronews, webnoviny, teraz.sk, ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!