Nyitókép: idnes.cz

 

Kedden reggel Osztraván, a város központi kórházában fegyveres támadás történt. Az elkövető hat személyt megölt, majd elmenekült.

 

Mi történt:

 

Egy felfegyverzett támadó az osztravai központi kórház várótermében több embert lelőtt

Hatan meghaltak, ketten megsebesültek

A rendőrség lezárta a kórházat, bezárt a közeli egyetem is

Hajtóvadászat indult az elkövető ellen

3,5 órán belül megtalálták a gépkocsit, melyben egy személy a rendőröket látva fejbe lőtte magát

 

  hirdetes_300x300   

11:35 – Az elkövető a rendőrök kiérkezése lőtt lőtte főbe magát, de még voltak életjelei, mikor a hatóságok megtalálták. Fél órán próbálták újraéleszteni, végül sikertelenül. A cseh hatóságok minden kórháznál megerősítették a a rendőri jelenlétet. Politikai téma lett a kórházak védelmének kérdése, a fegyveres betegek kiszűrése azonban a gyakorlatban nagyon nehezen megoldható. A hatóságok növelték a biztonsági fokozatot az adventi alkalmak helyszínein is, éleslőszerrel és nagyobb kaliberű fegyverekkel járőrözhetnek a kiemelt épületek közelében.

 

11:03 – A rendőrség megtalálta az elkövetőt az autó lenyomozása segítségével. Még mielőtt letartóztathatták volna a férfi főbe lőtte magát. A cseh Rádiožurnál információi szerint az elkövető Ctirad Vitásek volt. A cég vezetője szerint, ahol dolgozott, a férfi fejébe vette, hogy súlyos beteg és senki sem akarja meggyógyítani.

 

Lelőtte magát a cseh kórházi támadó

 

10.52 A halottak közül négy férfi és két nő, tájékoztatott Jiří Havrlant, a kórház igazgatója.

 

A sérültek közül az egyiket már megműtötték, állapota súlyos.

 

10.39 A rendőrség megtalálta a gépkocsit, amin a vélhető tettes menekült.

 

A rendőrség twitteren közzétett tájékoztatása szerint „lövések hallatszottak a helyszínről. Vizsgáljuk az illető kilétét, aki a rendőrség közbelépése előtt fejbe lőtte magát.”

 

 

10.35 Szemtanúk beszámolója

 

„Bejött a váróterembe és elkezdett lövöldözni az emberekre, akik orvosra várakoztak. Amikor kilőtte a tölténytárat, újratöltött és folytatta. Saját magával is végezni akarhatott, de amikor önmagára fordította a fegyvert, elfogytak a golyók. Ezt követően elmenekült a helyszínről,” így írták le az esetet szemtanúk a TV Nova televíziónak.

10.25 A rendőrség közzézette a lehetséges elkövető fényképét és megerősítette, hogy a halottak száma 6, a sebesülteké 2

 

 

10.20 A rendőrség újabb információkat tett  közzé a twitteren.

 

Az elkövető veszélyes, és egy ezüstszürke Renault Lagunával 9T57401 közlekedik. A tettes veszélyes, vélhetően fegyver van nála. Aki az útjába kerül, ne próbálja meg feltartóztatni, és hívja a rendőrséget a 158-as számon.

 

 

10.04 A rendőrség tudja, ki az elkövető, aki már nincs a kórházban

 

A hat személyt meggyilkolt fegyveres továbbra is menekül a rendőrség elől, mely bízik abban, hogy hamarosan kézre kerítit. Ismeri az illető személy kilétét, leírását, gépkocsiját, és vélhetően fegyver van nála.

 

09.50 A rendőrség jelenlétét kiterjesztették az ország egész területére

 

„A rendőrség megerősítette jelenlétét egyes puha célok közelében, az ország egész területén. Puha célnak a nyilvános, szabadon hozzáférhető területek számítanak, ahol több ember található, és amelyek nincsenek állandó védelem alatt. Ilyen például a repülőtér, vasútállomások, piacok, nagy üzletközpontok, tüntetések”

 

09.45 A rendőrség szerint a nemrég közzétett fotó nem a tettesé, hanem az egyik fontos szemtanúé.

 

„Jelenleg más elkövető után nyomozunk. Köszönjük a megértést.”

 

 

09.43 Ivo Vondrák megyefőnök megerősítette, hogy a halottak száma hat.

 

„Ez azonban még nem hivatalos információ” – tette hozzá. Időközben sorra fejezik ki részvétüket a politikusok, a Jan Hamáček belügyminiszter is a helyszínre tart.

 

Kép: idnes.cz

 

09.41 Babiš: Az elkövető a váróteremben lövölödözött. Fejre és nyakra célzott. A halottakat közvetlen közelről lőtték le.

 

09.33 Ez Csehország történetének második legtragikusabb terrorcselekménye

 

2015-ben Uherský Brodban egy elkövető nyolc személlyel, majd önmagával is végzett

 

09.31 Egyelőre nem tudni, hogy a támadó a kórházban van-e még

 

Kép: idnes.cz

 

09.27 Andrej Babiš kormányfő sem érti, mi történt

 

„Katasztrófa, nem értem, Nincs túl sok információm,“ mondta Andrej Babiš miniszterelnök a cseh televíziónak „Azt tudom, hogy négyen meghaltak, ketten súlyosan megsebesültek, akik időközben meghaltak ,“ tette hozzá, lemondva napi programját, hogy a helyszínre mehessen.

 

09.22 Több egyetem is bezárta kapuit

 

Figyelem, az osztravai kórházban egy közepes testalkatú, piros kabátos felfegyverzett személy tartózkodik. MIndenki legyen nagyon óvatos. A rendőrség már a helyszínen van. A hír visszavonásáig minden bejáratot az iskolába lezárunk – tájékoztatta hallgatóit az egyik osztravai egyetem.

 

 

09.18 Közzétették a támadó fényképét

 

 

A támadó fegyverével az osztravai kórházban négy személyt megölt, kettőt pedig súlyosan megsebesített. A cseh különleges egységek már a helyszínen vannak, az elkövetőt keresik.

 

A jövöldözésre reggel hét órakor került sor az osztravai központi kórházban. A cseh hírügynökség szerint az ismeretlen elkövetlő a kórház egyik ambulanciáján kezdett lövöldözni.

 

A rendőrség lezárta a kórházat. Kép: idnes.cz

 

„Négy személy a helyszínen meghalt, ketten súlyosan megsebesültek. A rendőrség nagy erőkkel keresi a tettest. Kérjük a közvéleményt, ha bármit tudnak az esettel kapcsolatban, azt jelentsék a 158-as számon,” írta a rendőrség a twitteren.

 

Frissítjük.

 

sme.sk, idnes.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.