Elvi egyezséget kötött egymással az orosz és az ukrán állami gáztársaság az Európai Unió közvetítésével az Európa felé menő orosz gáz ukrán tranzitjának jövő évi feltételeiről.

 

A hónapok óta folyó háromoldalú egyeztetés határideje ez év vége volt. A megállapodást, amelyet stratégiai kérdésként kezel Kijev és Moszkva is, évek óta nehezíti a kelet-ukrajnai válság.

 

Az Európai Bizottság energiaügyekért felelős alelnöke, Maroš Šefčovič úgy fogalmazott, örömmel jelenti be, hogy igen intenzív tárgyalások után, elvi szinten sikerült megállapodniuk minden kulcskérdésben. És ez rendkívül jó hír az európai, az orosz és az ukrán vezetésnek, ahogy mindhárom ország lakosságának és a gázpiacnak is.

Az orosz elnök hajthatatlan a szakadár kelet-ukrajnai régiók ügyében, de a gázellátás szerinte külön lapra tartozik.

 hirdetes_810x300  

 

Vlagyimir Putyin a megállapodásról azt mondta, szeretnék, ha Ukrajna elégedett volna ezzel az egyezséggel, mert nincs értelme súlyosbítani az energiaszektorban kialakult helyzetet. Továbbra is akarnak Ukrajnán keresztül Európába juttatni gázt, a kérdés már csak az, hogy mennyit és pontosan milyen feltételekkel.

 

Egy példátlanul hosszú, 11 éves megállapodás jár le most, és míg Kijev és Brüsszel továbbra is hosszú távú alkut akar, Moszkva rövid periódusokra tervez, hiszen épülnek az Ukrajnát elkerülő vezetékrendszerek. Elemzők szerint fél-, egy-, legfeljebb kétéves szerződések jöhetnek.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!