Nyitókép: zpravy.aktualne.cz

 

December 5. óta sztrájkolnak a francia közlekedésügyi dolgozók a tervezett állami nyugdíjreform ellen. Az immár 23. napja tartó munkabeszüntetés meghaladta az 1995-ös sztrájkok hosszát is, mely akkor 22 napig tartott.

 

Ha nem történik elmozdulás a felek között, és egyelőre nem úgy néz ki, hogy erre sor kerül, azzal egy sokkal régebbi, 1986-os és 1987-es munkabeszüntetési rekord is megdőlhet, amely 28 napig tartott.

 

A munkabeszüntetés a távolsági járatokat és a helyi közösségi közlekedést is érinti, emiatt visszaesett az országba látogató turisták száma is. A hoteltulajdonosok már a szilveszteri bevételkieséstől rettegnek, Párizsba ugyanis ilyenkor több százezer külföldi turista érkezik ünnepelni az év végét.

 hirdetes_400x285  

 

Kép: blesk.cz

 

A francia fővárosban ma sem működött több metrójárat, és nagy késések vannak a vasúti közlekedésben. A gyorsvonatok egyharmada el sem indult, és hasonló a helyzet a helyi járatok terén is. Ugyanez várható szilveszterkor, amikor az előrejelzések szerint a TGV gyorsvonatok alig 45 százaléka fog közlekedni, újévben pedig még ennél is kevesebb, alig 35 százalék.

 

Az országos sztrájk miatt az ország nyolc kőolaj finomítójából kettő is leállt.

 

És bár a sztrájkoló munkavállalók száma csökken, a szakszervezetek legalább január 7-ig folytatni kívánják a munkabeszüntetést, a kormány és a szakszervezetek közti újabb tárgyalási fordulóig. Emmanuel Macron államfő egyelőre nem tervezi a tüntetők követeléseinek teljesítését.

 

A turizmusban érintett, Lyon környéki szállodaipari vállalkozások szerint a visszaesés az előzetes foglalások terén mintegy 50 százalékos.

 

Az 1995-ös, 22 napig tartott sztrájk idején Alain Juppé akkori kormányfő kénytelen volt visszavonulót fújni.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!