Károly, Karola
  • HUF: 360.66
  • USD: 1.21
  • 1 °C
  • 8 °C
Friss hírek

Dél-Ausztrália – ezúttal Adelaide-től az Ayers-szikláig barangol a Hazajáró csapata!

Adás: M5 – Január 11.  (szombat) 17:55  

Nyitókép: MTI/AAP/Lukas Coch

 

Minél távolabb kerül az ember a hazájától, annál inkább érzi ellenállhatatlan vonzását. „Más föld, más ég, más táj, más nép” fogadja a messze idegenben.

 

Vannak idők, amikor bármennyire is nehéz, menni kell. A Hazajáró meg már csak olyan, hogy ahol magyarok élnek, oda előbb-utóbb el kell, hogy látogasson. Legyen az a Kárpát haza egy rejtett zuga, vagy akár a lehető legtávolabbi: a „Terra Australis Incognita” – az ismeretlen déli földrész.

 

A legkisebb, a legalacsonyabb és a legszárazabb kontinens, egyben Földünk legnagyobb és legősibb táját hordozó szigete: Ausztrália. Elszakadva a többi szárazföldtől, páratlan, ősi élővilágot őrzött meg. És bizony, annyira elbújt a déli féltekén, hogy a fehér ember csak a 18. században telepedett meg az „ötödik kontinensen”.

 

A Hazajáró ausztáliai útjáról szóló képes beszámoló-sorozatot itt lehet elolvasnak a Körképen: 12 3456

 

Azóta is csupán 25 millióan élnek itt, közülük mintegy 120.000 magyar gyökerű ember, akiket a történelem kényszere vagy a kalandvágy indított útnak.  Lehettek 48-asok, a világháborúk után menekültek, ’56-osok vagy az elszakított területekről érkezők.  Megőrzik identitásukat és igyekeznek szétszóratásban is egységgé szerveződni. A diaszpórát járó útja során elsőként Dél-Ausztrália szövetségi államának földjére lép a Hazajáró csapata.

 

Az itt élők főként a székhely körül tömörülnek. De a természeti kincsek után kutakodva kitekintünk a szinte teljesen néptelen, terméketlen és vízhiányos pusztaságba, az Outbackbe is, hogy megismerjük az Északi Területen a legendás Ayers Rock és az ősi Olga sziklavilágát.

 

Adás: M5 – Január 11.  (szombat) 17:55

 

Ismétlés:

 

M5 – január 12. (vasárnap) 05:05; Duna World 19.30

Duna World – január 15. (szerda) 16.45

M5 – január 16. (csütörtök) 03:20; 16:45 Duna World

DUNA Televízió – január 18. (szombat) 07.30

 

Körkép.sk/Duna Médiaszolgáltató (sajtóhír)

A mellékelt fotón Az Uluru (Ayres)-sziklatömbre másznak fel turisták az Ausztrália közepén fekvő Yulara közelében 2019. október 25-én. Másnaptól lépett életbe a népszerű hegymászócélpont homokkő sziklatömb megmászásának tilalma. Az UNESCO világörökségi listáján szereplő Uluru 1985-ben került vissza az őslakos ananguk felügyelete alá, akik azóta is szorgalmazták a hegy lezárását a turisták elől, mert azt szent helyként tisztelik.)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket