Nyitókép: transparencky.sk

 

A választási kampány első két hónapja alatt a szlovákiai politikai pártok már 440 ezer eurót fizettek ki a két legnagyobb online vállalatnak,  a Google-nak és a Facebooknak. A legtöbbet közülük, 95 ezer eurót  a PS/Spolu költötte, ebből 40 ezer eurót a fenti két csatornán. A koalíció ezen kívül hirdetési bannereket, pr-tartalmakat is megjelentet az egyes portálokon.

 

A második helyen a Smer-SD szerepel, mely leginkább a Facebookon és az Instagramon hirdet. Novemberben és decemberben eddig 67 ezer eurót fizetett ki e célból, ennek kétharmadát decemberben.

 

Érdekes különbséget mutat két párt stratégiája közti különbség. Míg PS/Spolu relatív alacsonyabb összegű, de több tartalmat szponzorál, addig a Smer inkább nagyobb összeggel támogatja meg kampányvideóit, melyek közül az utóbbi kettőre 17 ezer eurót költött.

 hirdetes_300x300  

 

Az adatok az amerikai internetes cégek hivatalos kimutatásaiból származnak, és a napokban a Magyar Közösségi Összefogás kampánykiadásainak átláthatatlanságát is kritizáló Transparency International tette közzé. Az Összefogás azóta reagált is a Körképen is megírt hiányosságokra.

 

TIS: Súlyos kérdések a Magyar Közösségi Összefogás kampányának finanszírozása körül

 

A harmadik helyen az online kiadások terén Harabin Vlasť pártja, a negyediken a Sme rodina szerepel.

 

A legnagyobb ugrást novemberhez képest az SNS érte el, mely csak decemberben 28 ezer eurót költött el a Facebookon, ami a Smer után a második legnagyobb összeg.

 

Míg november 130 ezer eurót, decemberben már 200 ezer eurót költöttek el a politikai pártok összesen a legnagyobb közösségi oldalon.

 

Az egyes pártok kiadásai. Forrás: TIS

 

A pártok transzparens számláinak adatai szerint január 8-ig már 6 millió eurót fektettek a kampányba. A legtöbbet, 1,3 millió eurót a Smer, őket a PS/Spolu követi 1 millió euróval, akiket az SaS követ 600 ezer euróval.

 

Egyes szolgáltatások azonban előre vannak fizetve, míg mások csak azok teljesítése után, így a kimutatott pénzösszegek nem fedik pontosan a valóságot.

 

Körkép.sk/TIS

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!