Arnold, Levente
  • HUF: 355.71
  • USD: 1.19
  • 21 °C
  • 33 °C
Friss hírek

Kína az USA szerint már nem manipulál saját pénznemével

A lépés röviddel az USA és Kína között aláírásra kerülő új, ideiglenes kereskedelmi egyezmény előtt született

Nyitókép: FXstreet.cz

 

Az USA már nem tekinti Kínát fizetőeszköz manipulátornak. Azaz olyan országnak, mely művileg alulértékeli saját pénznemét, hogy ezzel növelje saját exportját és pluszbevételekre tegyen szert. Az olcsó kínai termékek számára létfontosságú a kínai fizetőeszköz ereje.

 

Az amerikai pénzügyminisztérium kedden megszüntette saját, tavaly augusztusi döntését, mellyel pénzügyi manipulátornak nevezte Kínát. A lépés röviddel az USA és Kína között aláírásra kerülő új, ideiglenes kereskedelmi egyezmény előtt született, mely csökkentheti a két ország között immár 18 hónapja fennálló kereskedelmi háborút.

 

A döntés várható volt és lényegében rendezte az USA tavalyi, általános meglepetést okozó lépését, mellyel 1994 óta először fizetőeszköz manipulálással vádolt meg egy másik államot.

 

Az amerikai pénzügyi tárca szerint Kína kötelezettségeket vállalt arra vonatkozóan, hogy tartózkodik saját pénznemének leértékelésétől, egyben ígéretet tett arra, hogy rendszeresen közzéteszi árfolyam politikájának és államháztartásának mutatóit.

 

A Reuters szerint Kína megbélyegzésének egyébként sem voltak semmilyen következményei Pekingre nézve. A lépés valójában csak gesztus és a jószándék jele a kínai hivatalnokok felé.

 

Mindenesetre Kína továbbra is szerepel azon a listán, mely azokat az államokat tartalmazza, akikre különösen oda kell figyelni árfolyam politikájuk miatt. A listán olyan országok szerepelnek, mint Németország, Írország, Olaszország, Japán, Malajzia, Szingapúr, Dél-Korea és Vietnam. Újonnan pedig már Svájcot is ide sorolják.

 

Különösen aggasztó az amerikai pénzügyminisztérium szerint Németország esete, mely a világ negyedik legnagyobb gazdaságaként továbbra is költségvetési többletet termel, ugyanakkor recesszióba csúszik.

 

ČTK/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket