Nyitókép: FXstreet.cz

 

Az USA már nem tekinti Kínát fizetőeszköz manipulátornak. Azaz olyan országnak, mely művileg alulértékeli saját pénznemét, hogy ezzel növelje saját exportját és pluszbevételekre tegyen szert. Az olcsó kínai termékek számára létfontosságú a kínai fizetőeszköz ereje.

 

Az amerikai pénzügyminisztérium kedden megszüntette saját, tavaly augusztusi döntését, mellyel pénzügyi manipulátornak nevezte Kínát. A lépés röviddel az USA és Kína között aláírásra kerülő új, ideiglenes kereskedelmi egyezmény előtt született, mely csökkentheti a két ország között immár 18 hónapja fennálló kereskedelmi háborút.

 

A döntés várható volt és lényegében rendezte az USA tavalyi, általános meglepetést okozó lépését, mellyel 1994 óta először fizetőeszköz manipulálással vádolt meg egy másik államot.

 hirdetes_810x300  

 

Az amerikai pénzügyi tárca szerint Kína kötelezettségeket vállalt arra vonatkozóan, hogy tartózkodik saját pénznemének leértékelésétől, egyben ígéretet tett arra, hogy rendszeresen közzéteszi árfolyam politikájának és államháztartásának mutatóit.

 

A Reuters szerint Kína megbélyegzésének egyébként sem voltak semmilyen következményei Pekingre nézve. A lépés valójában csak gesztus és a jószándék jele a kínai hivatalnokok felé.

 

Mindenesetre Kína továbbra is szerepel azon a listán, mely azokat az államokat tartalmazza, akikre különösen oda kell figyelni árfolyam politikájuk miatt. A listán olyan országok szerepelnek, mint Németország, Írország, Olaszország, Japán, Malajzia, Szingapúr, Dél-Korea és Vietnam. Újonnan pedig már Svájcot is ide sorolják.

 

Különösen aggasztó az amerikai pénzügyminisztérium szerint Németország esete, mely a világ negyedik legnagyobb gazdaságaként továbbra is költségvetési többletet termel, ugyanakkor recesszióba csúszik.

 

ČTK/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!