Nyitókép: euronews

 

Bemutatták a közönségnek Antonio Tempesta nemrég felfedezett kétoldalú festményét Budapesten. A drágakőre festés legnagyobb mestere a 17. század elején, lápisz lazulira alkotta meg Éva teremtését és az átkelést a Vörös-tengeren.

 

A vászon helyett használt, Afganisztánból származó tömb mindössze egy milliméter vastag, és néhol még a fényt is átereszti. A művésznek jelenleg csupán három lápisz lazulira készült munkája ismert a világon a kiállítás kurátora, Gálos Miklós szerint. Ezek közül egy a párizsi Louvre-ban, egy pedig egy római magángyűjteményben van, írja a euronews.

 

Ez még a kőre festett képek között is különlegességnek számított, általában inkább különböző mészkövekre, márványokra, alabástromra festették ezeket az alkotásokat” – magyarázta Gálos.

 hirdetes_300x300  

 

Kidobásra ítélték

 

A műtárgy története is egyedi. Az Iparművészeti Múzeum leltárából az 56-os forradalom után törölték, romos állapota miatt. Ezt követően a feledés homályába veszett, de a dolgozók nem szabadultak meg tőle. Három éve, egy raktár kiürítésekor találták meg újra, apró darabokra törve, a hiányzó részek helyén pedig gyenge minőségű utánzatok álltak.

 

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt Igazán különleges, drágakőre készült festményt mutattak be Budapesten
Kép: youtube

 

A restaurálásán másfél évig dolgozó Kuna Ágnes eleinte nem is gondolta, hogy egyszer újra kiállítható lesz a mű, de az már az első pillanattól látszott, hogy különleges darabról van szó.

 

A művész

 

A kép festője, a firenzei születésű, de Rómában alkotó Antonio Tempesta a 17. század első évtizedeinek elismert művésze volt. Hírnevét elsősorban grafikái biztosították. Különféle állatokat, csatákat ábrázoló metszeteit, nagyszabású bibliai és történeti sorozatait még Németalföldön is másolták.

 

Út az Iparművészeti Múzeumig

 

Tempesta festménye 1944-ben a Nemzeti Múzeumból került az Iparművészeti Múzeumba a két intézmény anyagának részleges cseréje során. A képet a 19. század harmincas éveitől őrizte a Nemzeti Múzeum. Ekkor vásárolták meg a jeles műgyűjtő, Jankovich Miklós (1772–1846) hatalmas és sok területet felölelő gyűjteményét. Jankovich gyűjteményéről megvásárlásakor több leltárkönyv készült, amelyek közül az első a festményeket, valamint a kőből, fából és elefántcsontból készült faragványokat tartalmazza. Ennek eddig azonosítatlan első tétele a most felbukkant képet írja le:

 

Fekvő formátumú, áttetsző kép, achátra festve, itáliai munka a 16. századból, egyik oldalán a Paradicsomkert, másik oldalán a Fáraó átkelése a Vörös tengeren.

 

E leírás egyetlen zavaró eleme az achát említése, azonban leltárkönyve tanúsága szerint Jankovich több esetben is összekeverte e két kőzetet.

 

A kiállítás, amelyen Tempesta alkotása mellett több különleges ötvöstárgyat is meg lehet tekinteni, március végéig látható a Ráth György-villában.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!