Nyitókép: Körkép.sk

 

Öt szavazat hiányzott csak a kormányoldalnak ahhoz, hogy újra megszavazza a magánszemélyek, földtulajdonosok számára előnytelen földrendezésről szóló törvényt, melyet egyszer már jelenlegi formájában elfogadott. A tervezetet annak jóváhagyása után Zuzana Čaputová államfő nem írta alá és újratárgyalása visszaküldte a parlamentnek.

 

Nehezményezte ugyanis, hogy a mezőgazdasági földek használatának joga a javasolt formában a nagy gazdáknak és oligarcháknak kedvezett volna, a földek valódi tulajdonosaival szemben.

 

A témában ma délelőtt a parlament előtt a Máme toho dosť! (Elegünk van!) párt tagjai is tiltakoztak, melyet egy tucat élő birkával illusztráltak a parlament előtt.

 hirdetes_300x300  

 

 

Hogy mi a probléma, azt ebben a cikkünkben írtuk le bővebben.

 

Ilyen sajtó még nem volt a parlament előtt! A gazdák élő birkákkal mutattak rá a földrendezés körüli visszaélésékre

 

Az államfő visszaküldése után a törvényről ma délután szavazott újra a parlament, és a gazdák nagy örömére 5 szavazat híján nem sikerült újra elfogadni a jogszabályt. A Most-Híd képviselői a Smerrel és SNS-szel együtt ismét megszavazták az oligarchák számára kedvező javaslatot, de a 71 igen szavazat nem volt elég.

 

„Van értelme tiltakozni, van értelme rámutatni a problémákra, van értelme élő birkákkal illusztrálni, hogy egyes érdekcsoportok minek is nézik a képviselőket a parlamentben“

 

– fogalmazott a szavazás után František Oravec pártelnök és Patrik Magdoško alelnök, a traktoros tüntetésekről is ismert két aktivista.

 


A földtulajdon használati joga így továbbra is azok jogos tulajdonosán múlik, az eddigi bérleti szerződések kedvezményezettjei a bérleti idő letelte után nem kapnak elővásárlási jogot.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.