Nyitókép: maszol.ro

 

Az apasági teszt eredményei szerint II. Albert korábbi belga király a biológiai apja Delphine Boelnek, aki az egykori uralkodó házasságon kívül született gyermekének mondja magát – jelentették be hétfőn közleményben II. Albert ügyvédei.

 

Belgium korábbi uralkodója a közleményben kijelentette: bár  megkérdőjelezhetőnek tartja az alkalmazott jogi eljárást, úgy döntött, hogy félretéve ezt, becsülettel és méltósággal véget vet a „fájdalmas procedúrának”.

 

Leszögezte, Delphine Boel születése óta nem hozott semmilyen családi, társadalmi vagy oktatással összefüggő döntést a nőt illetően, és mindig tiszteletben tartotta az asszony és törvényes apja közötti kapcsolatot.

 hirdetes_810x300  

 

A közlemény szerint „a hosszú és sok fájdalommal járó eljárás” igazságügyi szempontból ellentmondásos, egyebek mellett nem tartotta tiszteletben a felek magánéletét. Az igazságügyi intézmények iránti tiszteletből II. Albert nem vett részt a tárgyalótermeken kívüli vitákban. Ezért döntött úgy, hogy reagál és megosztja álláspontját a kérdésben”.

 

Boel hosszú évek óta küzd azért, hogy jogi úton, legutóbb DNS-vizsgálattal állapíttassa meg, valóban II. Albert a vér szerinti édesapja. Az 51 éves nő leszögezte, hogy nem pénzt vagy rangot akar, csak bizonyosságot.

 

II. Albert korábban félig-meddig beismerte, hogy az 1960-as évek végén – Delphine Boel születése előtt – viszonya volt valakivel. A király 1999-es karácsonyi üdvözletében azt mondta, hogy több mint harminc évvel korábban házassága komoly válságba került, amelyen sikerült túljutniuk.
éves egykori királyt, aki előbb a semmitőszékhez fordult, majd május végén úgy döntött, hogy eleget tesz a bíróság határozatának.
 

jogi értelemben is: vele szemben semmilyen eljárás nem indítható, vagyis szó szerint a törvények fölött áll. A mentelmi jog viszont csak addig illeti meg, amíg ő az uralkodó, márpedig II. Albert egészségügyi okok miatt 2013-ban lemondott a trónról legidősebb fia, Fülöp javára.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!