Nyitókép: webnoviny.sk

 

Kezdődik az influenza-szezon, egyre több kisiskolás betegszik majd meg hosszabb-rövidebb időre. Ilyenkor azonban csak az egyik szülő jogosult ápolási díjra az otthon gyógyuló gyerekkel. Ugyanaz a betegség alatt tehát nem válthatják egymást, ha ápolási díjat kapnak.

 

Az ápolási díj legfeljebb 10 napra jár, amennyiben a betegség tovább tart, a 10 nap nem bővíthető.

 

Az orvos állítja ki a formanyomtatványt

 hirdetes_810x300  

 

Ápolási díj kérvényezése esetén az orvostól kell kérvényezni az formanyomtatvány I. részét. Ez a Szociális biztosító formanyomtatványa, melyet miután az orvos lepecsételi, mielőbb el kell vinni az illetékes Szociális biztosító fiókjába. Ez az eljárás akkor, ha a szülő egyéni vállalkozó, vagy önkéntesen fizeti a biztosítást.

 

Amennyiben a szülő alkalmazotti jogviszonyban van, a formanyomtatványt a munkáltatónak adja le, aki ellentételezi, és leadja a Szociális biztosítóba.

 

Az ápolási díj napi összegének felső határa 36,636 euró. 10 nap után tehát legfeljebb 366,40 euróra jogosult a beteg gyerekét ápoló szülő.

 

Ezt az összeget az kapja, aki alkalmazottként vagy egyéni vállalkozóként legalább havi bruttó 2026 eurót keresett. Az ápolási díj a szülő napi kivetési alapjának az 55 százaléka. Ha valaki kevesebbet keres, a napi ápolási díj összege is kevesebb,mégpedig a havi fizetés összegéhez mérten.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!