Nyitókép: euronews

 

Derűlátóan nyilatkozott Donald Trump amerikai elnök az általa előterjesztendő izraeli-palesztin béketervről hétfőn a Fehér Házban, amikor Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt fogadta.

 

Trump barátjának nevezte Netanjahut, és bejelentette, hogy egy napon belül nyilvánosságra hozza a béketervet.

Az amerikai elnök szerint azért fontos az izraeli-palesztin béke, mert csak utána lesz lehetőség a közel-keleti tartós béke megteremtésére. Donald Trump úgy véli, hogy beérik a sok éve zajló munka, és már nagyon közeli a megegyezés, de szükséges lesz, hogy széles körben elfogadják az emberek.

 

 hirdetes_810x300  

Az amerikai elnök egyelőre nem árult el részleteket. A nemzetközi sajtó diplomáciai forrásokra hivatkozva azt valószínűsíti, hogy Izrael használatba veheti az általa elfoglalt palesztin területeket, rendezettnek tekintve a vitatott zsidó telepek helyzetét is, cserébe a palesztinok jobb gazdasági körülmények között élhetnek a jövőben.

 

A palesztinok szerint ez izraeli megszállást jelent: a Jordán-folyó völgye, a ciszjordániai palesztin területek és Kelet-Jeruzsálem elfoglalását.

 

Mohammad Shtayyeh palesztin kormányfő szerint mindez nem béketerv, hanem csak arra jó, hogy megvédje Trumpot a vádemeléstől, a korrupciós botrányba keveredett Netanjahut a börtöntől.

Az amerikai elnök által ajánlandó béketerv ellen hangos tüntetéseken tiltakoznak a palesztinok. Azt skandálják, hogy „Palesztina nem eladó!”, utalva arra, hogy Trump elképzelése lehetetlenné tenné a kétállamos megoldást, így a jövőben Palesztina nem válhatna önálló országgá.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!