Eufrozina, Kende
  • HUF: 362.73
  • USD: 1.17
  • 10 °C
  • 19 °C

Hirdetés (X)

Friss hírek

Csúszik a néppárti bölcsek jelentésének bemutatása

A Fidesz szerint az ügy a Néppárt útkereséséről szól

Nyitókép: Euronews

 

A jövő heti brüsszeli politikai gyűlésen biztosan nem döntenek a Fidesz tagságáról, az ügy ugyanis nincs a találkozó napirendjén – tudta meg az Euronews uniós forrásokból.

 

Így a néppárti Bölcsek Tanácsának jelentését sem mutatják be most.

Donald Tusk viszont bejelenti majd a döntést, hogy érvényben marad a Fidesz tagságának felfüggesztése. Az forrásunk szerint egyelőre nem világos, milyen időtartamra szól ez a hosszabbítás.

 

Az ügy azért érdekes, mert Donald Tusk néppárti elnök másfél hete a Twitteren közölte, találkozott a néppárti bölcsekkel, a jelentésük tartalmáról pedig a Néppárt februári politikai gyűlésén egyeztet a pártvezetőkkel.

 

Varga Judit igazságügyi miniszter kedden Brüsszelben beszélt az ügyről. Mint mondta, senki nem látta még a néppárti jelentést, így ő sem. A miniszter szerint az ügy a Néppárt útkereséséről szól.

 

“Ez a hosszú hezitálás is ennek a jele, hogy a Néppártnak dűlőre kell jutnia a saját jövőjét illetően. Véleményem szerint egy erős vezetési válságban van a Néppárt Európában. A Néppárt rosszul mérte fel a saját helyzetét a “ki liberálisabb a liberálisoknál” versenyben – ahelyett, hogy a saját konzervatív központjához szeretne visszatérni, a trendet követve próbál megfelelni a liberális elvárásoknak”

 

– mondta Varga Judit.

 

Tusk a Néppárt szlovákiai tagjaival is egyeztetett

 

A Körkép.sk információi szerint Donald Tusk a hétvégén felhívta a Néppárt szlovákiai tagjait is, hogy egyeztessen velük a kérdésről. Alojz Hlina, a KDH elnöke  megkeresésünkre a beszélgetés eredményéről és annak tartalmáról nem kívánt nyilatkozni. A kereszténydemokrata pártelnök korábban többször is kritikusan fogalmazott Orbán Viktorral kapcsolatban.

A Fidesz tagságát tavaly márciusban függesztette fel az Európai Néppárt, mert több tagpártnak kételyei voltak a magyar kormánypárt jogállamisági, illetve a demokráciát érintő lépései miatt. A néppárt európai parlamenti frakciójának azonban tagjai maradtak a fideszes képviselők.

 

Euronews/Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket