Elza
  • HUF: 364.83
  • USD: 1.13
  • 5 °C
  • 8 °C
Friss hírek

Egy Airbnb-n keresztül bérelt prágai lakásban tiltakoztak az Airbnb ellen

Az önkormányzatok saját rendelettel szabályoznák a területükön kiadható lakások és vendégéjszakák számát.

Nyitókép: a2larm.cz

 

Az egyik Prága belvárosában, a Jindřišské utcában található lakásban szerveztek összejövetelt Stop Airbnb címmel, hogy így tiltakozzanak a rövidtávú szálláslehetőséget kínáló platform ellen. A happening szervezői egész hétvégére kibérelték a lakást, ahová bárki szabadon ellátogathat. A tiltakozásra eljött a prágai polgármester, Zdeněk Hřib is, aki elmondta, hogy a város már dolgozik a megfelelő jogszabály-módosításon, mely a jmeglévő jogi keret hatékony szabályokat hozzon az Airbnbző tulajdonosok és bérlők számára, akik nem nagyon tartják be a jelenlegi jogi kereteket.

 

Az aktivisták az egész lakást „Prága nem egy cég“, vagy „Haszon helyett szomszédi viszonyokat“ feliratú transzparensekkel díszítették. A megmozdulás részeként beszélgetések zajlottak az Airbnb által működtetett lakáskiadási platformról.

 

Az akció célja, hogy széleskörű vitát indítson arról a problémáról, hogy Prága történelmi belvárosa egyre inkább a turisták otthonává válik, miközben a helyiek és azok szomszédi viszonyak, beleértve az ismerősi körüket, eltűnik.

 

Az egyik fő felelős ezzel kapcsolatban az Airbnb és más hasonló platformok, melyekre egyre több panasz érkezik a kiadott lakások és szobák szomszédságában található lakóktól.

 

Prága vezetése a kötelező tájékoztatás mellett szeretné bevezetni, hogy az önkormányzatok saját rendelettel szabályozhassák a területükön kiadható lakások és vendégéjszakák számát. További javaslatként az is elhangzik, hogy csak a lakóközösség jóváhagyásával lehessen az Airbnb-n keresztül lakást kiadni.

 

Kirstin MacLeod, az Airbnb szóvivője a cseh hírügynökségnek levélben azt írta, hogy a vállalat együttműködik a prágai önkormányzattal annak érdekében, hogy a bérbeadók a helyi feltételeknek megfelelően működhessenek. Elmondta azt is, hogy több korábbi elemzés szerint a szigorított szabályozás egyáltalán nem könnyít a prágai és más városok ingatlanpiacának helyzetén.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket