Képek: Facebook (reprofoto)

 

Nagy érdeklődés kísérte a parlamentben a rendkívüli ülés csütörtöki folytatását. Az ellenzék ugyanis már harmadik napja blokkolta a tárgyalást,  így próbálva megakadályozni, hogy a kormánykoalíció (A Most-híd kivételével) az utolsó pillanatban több száz millió eurós kiadást jelentő populista ígéretekkel vásárolja meg a választókat. Ráadásul azok hatálya csak jövő év elején, tehát a választások után lépne életbe.

 

A Smer ugyanis beterjesztette a 13. nyugdíjról, a családi pótlék megkétszerezéséről, az SNS pedig az autópályadíj megszüntetéséről szóló javaslatcsomagot.

 

Az áttörésést a pulpitust harmadik napja elfoglaló, a parlamentben éjszakázó PS/Spolu képviselőinek végül Peter Pellegrini jelentette. A kormányfő ugyanis szót kért, majd miután a PS/Spolu politikusai nem engedték a pulpitushoz a miniszterelnököt, Andrej Danko házelnök kérésére pótpulpitust hoztak a jelenlegi mellé, és ott kapott szót a kormányfő.

 hirdetes_300x300  

 

Ezt követően Miroslav Beblavý és társai elhagyták az üléstermet.

 

Pellegrini rövid felszólalásában elmondta, hogy azoknak, akik nem tisztelik saját államiságukat, nincs morális joguk ezekben a padsorokban ülni. Majd veszélyes változásnak, politikailag butáknak nevezte az obstrukcióban részt vevő politikusokat, és az egész ellenzéket.

 

„Remélem, hogy a mai napon bejelenthetjük döntésünket a nyugdíjasoknak és a gyermekeknek” – fogalmazott

 

Íme, a helyfoglalás képei:

 

Beblavýék itt még őrzik a pulpitust
Pellegrini lelép a pótpulpitushoz
A PS/Spolu elhagyja a termet
Az ülés folytatódik

 

A rendkívüli ülés így folytatódik, a parlament ma várhatóan elfogadja a javaslatcsomagot.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.