A F1 új szezonja ugyan még el sem kezdődött, de a világbajnok Mercedes csapat már kellően ráijesztett a konkurenciára. A második edzésnapon egy igazi újdonsággal rukkoltak elő: A rendszert úgy hívják, hogy  „Dual Axis Steering“ (DAS), és kéttengelyű kormányzást takar.

 

A figyelmes szemlélőknek az tűnt fel, hogy miközben Lewis Hamilton kormányozta az autót, a volánt is mozgott, és az első kerekek is bedőltek. James Allison, a Mercedes technikai igazgatója el is árulta, hogy az újfejlesztés a vezetés más dimenzióját hozhatja.

 

Kérdés, hogy megengedett-e

 

 hirdetes_810x300  

Az egész újítás állítólag még fejlesztés alatt áll, de már kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy megfelel-e az előírásoknak. A Mercedes vezetése azonban nem hagy kétségeket:

 

 A FIA számára ez nem jelent újdonságot, beszéltünk már velük erről. A szabályok világosak és adottak, szólnak arról is, mi az, ami megengedett a kormányzás során. Biztosak vagyunk abban, hogy fejlesztésünk megfelel az előírásoknak,“

 

jelentette ki Allison a F1 hivatalos honlapja szerint.

 

Felmerülő kérdés a biztonság is, amire a motorsport királya nagy hangsúlyt fektet. A DAS rendszert Lewis Hamilton és Valteri Bottas is kipróbálta, az aktuális világbajnok pedig úgy nyilatkozott, hogy „igyekszünk megérteni a működését, biztonsági szempontból azonban nem jelent semmilyen problémát, a FIA támogatja a projektet,“ nyilatkozta Hamilton.

 

Biztonságos és megengedett előny

 

A DAS tehát minden valószínűség szerint megfelel a biztonsági előírásoknak, mely komoly előnyt jelenthet a Mercedes számára a gumik menedzselése tekintetében is. „Ha a rendszer jól fog működni, a gumik várhatóan teljes felületükön egyformán fognak felmelegedni, ami főleg a hosszú egyenes szakaszokon jelenthet előnyt,“ értékelte az F1 weboldalának Marh Hughes szakértő.

 

A Mercedes új technikai fejlesztését egyesek a 2009-es évhez hasonlítják, amikor szintén meglepetést okozva a Brawn GP előjött a kettős diffúzorral, és Jenson Button brit pilóta abban az évben világbajnok is lett.

 

Meg nem erősített információk szerint a Mercedes újdonsága lekoppintható ugyan, de ez legkevesebb fél évet venne idénybe, aminek egy akkor már javában zajló szezonban nem sok értelme lenne.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!