Nyitókép: webnoviny.sk

 

Nem lehet az ára Ukrajna békéjének, a Donyec-medencei fegyveres konfliktus lezárásának az, hogy Kijev lemond az Oroszország által törvénytelenül elcsatolt Krím félszigetről – szögezte le Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán egy kijevi fórumon, amelyet a hat évvel ezelőtti krími eseményeknek szenteltek.

 

„Minden lehetségest megteszünk azért, hogy véget vessünk a Donyec-medencében dúló háborúnak, és ne veszítsük el nap mint nap a legjobbjainkat. Erre irányul minden erőfeszítésünk. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a Krím lekerül a napirendről, és lemondunk róla az ukrajnai, a Donyec-medencei békéért cserébe”

 

– hangoztatta Zelenszkij.

 

 hirdetes_810x300  

Meggyőződését fejezte ki, hogy a Krím vissza fog térni Ukrajnához. Hangsúlyozta: abban a kérdésben, hogy a Krím Ukrajna része, százszázalékos az egyetértés az ukrán társadalomban. Rámutatott arra, hogy a Krím visszatérése Ukrajnához nem pusztán

 

„az ukránok álma, hanem a bolygó biztonságának, a nemzetközi jogba és az igazságosságba vetett hit helyreállításának záloga”.

 

Elismerte, hogy a félsziget visszaszerzése nehéz, hosszadalmas feladat, ami nem megy egyik napról a másikra.

 

„Vannak dolgok viszont, amiket már ma megtehetünk”

 

– tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy segíteni kell a Krímben élőket, elsősorban az ukrajnai átkelőkön való átjárás könnyítésével és komfortosabbá tételével, továbbá kiemelten fontosnak nevezte a krími politikai bebörtönzöttek kiszabadítását fogolycsere útján, valamint ukrán tévé- és rádióadások sugárzását a félsziget területére.

 

Az elnök emlékeztetett arra, hogy pontosan hat éve, 2014. február 26-án a krími Szimferopolban tartották a legnagyobb tüntetést a félsziget Ukrajnától való elszakadása ellen. Ezért bejelentette, hogy elnöki rendeletben február 26-át az orosz megszállás elleni krími ellenállás napjává nyilvánítja, amelyről mostantól minden évben megemlékeznek.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!