Nyitókép: webnoviny.sk

 

Ha a koronavírus egyszerű influenzaként viselkedne, a felmelegedés lassítaná a terjedését. A témában a szakértők véleménye megoszlik, de abban egyetértenek, hogy a legjobb megelőzés a megfelelő higiénia és a karantén intézkedések.

 

A melegebb időjárás lassítja a koronavírust

 

Az biztos, hogy a koronavírus nem szereti a napsütést, a magas hőmérsékletet és a nedves levegőt.

 hirdetes_810x300  

 

„Az erős napfény ötven százalékkal csökkenti a vírus növekedését,“

 

állítja a Hongkongi Egyetem professzora, John Nicholls.

 

A német Deutsche Welle Thomas Pietschmann virológust idézi, aki szerint a koronavírus védtelen a magas hőmérséklettel szemben, mely szétbomlasztja a vírust. Ugyanakkor hozzátette, hogy egyelőre túl korai bármilyen állítás, hogy az Európába érkező csökkenti-e a COVID-19 járvány terjedését.

 

A Fülöp-szigeteki Molekuláris Biológiai Intézet igazgatója. Edsel Maurice Salvana ugyanakkor azt mondja, hogy mítosz, hogy a koronavírus lassabban terjed a magasabb átlaghőmérsékletű országokban.

 

 „A meleg ugyan gyorsabban deaktiválhatja a vírust a felületeken, de annyira nem befolyásolja a betegről betegre cseppfertőzéssel való terjedését,“

 

mondta.

 

A forró égövi országokban egyelőre kevesebb a koronavírusos megbetegedés.

 

A Hongkongi Egyetem egy másik virológusa, Michael Chi Wai Chan szerint a meleg csökkenti a vírus aktivitását, de nem lassítja a légúti terjedését. Ugyanakkor tény, hogy Indiában, Indonéziában vagy a Fülöp-szigeteken, ahol melegebb az átlaghőmérséklet, az ország lakosságának számához képest elenyésző számú a megbetegedések száma.

 

Az északi félgömb éghajlati viszonyai eddig ideálisnak bizonyultak a koronavírus terjedése szempontjából. A melegedés ilyen tekintetben némi reményt hozhat. Szlovákiában az elkövetkező napokban komoly felmelegedés várható. Csütörtökön és pénteken akár a 20 fokot is meghaladhatja a hőmérséklet, és akár napi melegrekordok is megdőlhetnek.

 

webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.