Nyitókép: Körkép.sk

 

Frissítve: 17.27 Grendel Gábor helyett végül Roman Mikulec került a belügyi tárca élére, így sokan úgy vélték, most, hogy 30 év után  kiesett a magyar politika a szlovák parlamentből, nem lesz  magyar nemzetiségű politikus a kormányban sem.

 

Az Oktatásügyi minisztérium államtitkári posztján azonban mégis egy magyar, Filip Mónika bizonyíthat az elkövetkező években.

 

Az SaS listáján indult magyar nemzetiségű jelölt több mint 4200 karikát szerezve az SaS jelöltjeinek sorrendjében a 23. helyről indulva a 15. legtöbb egyéni voksot szerezte.

 hirdetes_810x300  

 

Az új kormány kinevezésével lassan ismertté válnak az államtitkárok nevei is.

 

Filip Mónika a Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter első helyetteseként erős portfóliót kapott. És ami jelzésértékű, kezdettől fogva kétnyelvűen kommunikál.

 

Az oktatásügyben burjánzó bürokrácia visszaszorításán és az államaparátus hatékonyabbá tételén, valamint az iskolaügy finanszírozásán kívül hozzá fog tartozni az inkluzív (befogadó), valamint a nemzetiségi oktatás. Így a magyar tanítási nyelvű alap- és középiskolák is.

 

 

 

A két további államtitkár Ľudovít Paulis (egyetemek, főiskolák, kutatás) és a sporttal foglalkozó Ivan Husár lesz.

 

A Csábról származó, az Ipolysági Magyar Tanítási Nyelvű Gimnáziumban értettségizett, több diplomával is rendelkező Filip Mónika nem ismeretlen a Körkép.sk olvasói előtt. A vele készült nagyinterjúnk itt olvasható.

 

“Nem elég azt mondani, hogy szavazz rám, mert magyar vagyok”- Nagyinterjú az SaS új politikai sztárjával, Filip Mónikával

 

Körkép.sk

További ajánlott cikkeink:

 

Az ellenzék kormányalakítási esélyeiről Filip Mónikával – Az SaS fórumán jártunk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 34 olvasónak tetszik ez a cikk.