Evelin, Fülöp
  • HUF: 350.87
  • USD: 1.09
  • 12 °C
  • 23 °C
Friss hírek

Szijjártó: tovább dolgozunk a kárpátaljai magyarok helyzetének megoldásán

Továbbra sincs megállapodás a magyarok nyelvhasználatával és anyanyelvi oktatáshoz való hozzáférésével kapcsolatban

Magyarország tovább dolgozik azért, hogy a kárpátaljai magyarok helyzete megoldódjon, a nyelvhasználat és az anyanyelvi oktatáshoz való hozzáférés kérdése rendeződjön – mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

 

Szijjártó Péter az ukrán kollégájával folytatott egyeztetése után kifejtette: eredetileg úgy volt, hogy az ukrán politikus csütörtökön hivatalos látogatást tesz Budapesten, hogy megállapodást érjenek el a magyarok nyelvhasználatával és anyanyelvi oktatáshoz való hozzáférésével kapcsolatban, továbbá egyeztessenek a miniszterelnök ukrajnai látogatásáról. A koronavírus-járvány miatt azonban a külpolitikai kapcsolattartás formái is megváltoznak, ezért videokonferencia keretében értekeztek, ami viszont limitált lehetőségeket biztosít nehéz, érzékeny kérdések megvitatására – magyarázta.

 

Kiemelte: Magyarország és Ukrajna egyetért, hogy Kárpátaljának sikertörténetnek kell lennie mindkét ország szempontjából, és ez az egyetértés reményt ad, hogy a nehéz kérdéseket is meg tudják oldani.

Hirdetés(x)

 

A külügyminiszter hangsúlyozta: Magyarország ugyanakkor addig nem adja fel a NATO-Ukrajna bizottság üléseinek blokkolását, amíg nem találnak megoldást a magyar közösség jogainak érvényesülésére.

 

Elmondta: remény van arra, hogy az ukrán közigazgatási reform keretben Beregszásznál olyan járás jöhet létre, amelyben magyarok alkotják a többséget, “reméljük, hogy az ezzel kapcsolatos félelmeket Ukrajnában le lehet győzni”.

 

Közölte: ukrán partnerével hosszasan beszéltek a koronavírusról, ebben a kérdésben is egymásra van utalva a két szomszédos ország. Ukrajna is szigorítja a határőrizetet, hétvégétől már csak autóval és gyalogosan lehet átlépni a határt, busszal és vonttal már nem – tette hozzá.

Megjegyezte: az áruforgalom zavartalanságát is biztosítani kell a két ország között.

 

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy számba vették a gazdasági együttműködés fejlesztésének lehetőségeit. A Magyarország által korábban kárpátaljai infrastrukturális fejlesztésre felajánlott 50 millió eurónyi kötöttsegély-hitel érvényességét még egy évvel meghosszabbítják, hogy a mostani nehéz helyzet után dönthessenek a fejlesztésekről – közölte. Hozzátette: előrehaladást értek el egy új határátkelőhely megnyitásának ügyében is Nagyhódos és Nagypalád között.

 

Záhonynál felújítják a hidat, az M3-as autópályát pedig elviszik a határig, és van készség arra, hogy a másik oldalon is megépítik a forgalmi kapcsolatot – ismertette. A határmenti együttműködési vegyes bizottságot pedig a koronavírus-helyzet rendeződése után összehívják – fűzte hozzá.

 

Közölte: három kormányközi megállapodást rögzítettek: a megújuló energiák felhasználásáról, a járványügyi együttműködésről, valamint a két ország által kibocsátott diplomák és tudományos fokozatok kölcsönös elismeréséről.

 

Szijjártó Péter közölte: jó hír, hogy Oroszország és Ukrajna megállapodása alapján Oroszország továbbra is szállít gázt Közép-Európába Ukrajnán keresztül.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket