Hirdetés (X)

Friss hírek

Koronavírus: 6,1 százalékos szlovák gazdasági visszaesés várható

Míg február végén 2,2 százalékos gazdasági növekedést prognosztizáltak, március végén már 6,1 százalékos visszaesést

Nyitókép: aktuality.sk

 

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) és a banki elemzők egyetértenek abban, hogy a szlovák gazdaság idén visszaesést kénytelen elkönyvelni.

 

Az NBS által közzétett, banki elemzők előrejelzéseiből kiderül, hogy a várakozások 6,1 százalékos visszaeséssel számolnak.

 

Míg február végén 2,2 százalékos gazdasági növekedést prognosztizáltak, március végén már 6,1 százalékos visszaesést feltételeznek. Jövőre azonban már ismét gazdasági növekedéssel számolnak 2,6 százalék körül.

 

Az év végéig várhatóan nagyon megugrik a munkanélküliségi ráta (7,8 százalékra), miközben február végén ez a jelzett szám még 5,9 százalék volt.

 

A bérek emelkedése is meg fog állni, legfeljebb 3 százalékos növekedésre lehet számítani, miközben februárban még 7,6 százalékot jeleztek.

 

A foglalkoztatottság mértéke év végéhez várhatóan 1,7 százalékkal csökken, miközben februárban még 1,2 százalékos növekedéssel számoltak.

 

2021-ben banki elemzők 3,7 százalékos bérnövekedéssel, 1,3 százalékos foglalkoztatottság-növekedéssel és 7,3 százalékos munkanélküliséggel számolnak.

 

Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket