Nyitókép: webnoviny.sk

 

A koronavírus-járvány átmenetileg változtatott a jövedelemadó előlegének befizetésén, figyelmeztet a pénzügyminisztérium az előlegek befizetésének időpontjához közeledve.

 

A változás előnye, hogy az átmeneti szabályok szerint senkinek sem kell magasabb összegű adóelőleget fizetnie, mint eddig.

 

Az adóelőlegek kapcsán az adózók négy csoportját különböztetjük meg. Az első, akiknek a forgalma kevesebb, mint 40 százalékkal estek vissza az előző év azonos időszakához képest. Ők májustól a járvány végéig egyáltalán nem fizetnek adóelőleget. Az egyedüli feltétel ehhez, hogy az adóhivatalnak erről elektronikusan nyilatkozzanak.

 hirdetes_300x300  

 

Négy csoport

 

A második csoportba azok az adózók tartoznak, akik március végéig vagy ezt követően benyújtották az adóbevallásukat, és a 2019-es év után kiszámított adókötelezettségük összege alacsonyabb mint 2018-ban. Ők visszakapják az adókülönbözetet, áprilistól pedig az alacsonyabb összegből számítják ki az adóelőlegüket.

 

A harmadik csoportba azok az adózók tartoznak, akik már leadták az adóbevallásukat, és adókötelezettségük magasabb volt, mint 2018-ban. Ők a járványidőszakot követő hónap végéig fizethetik ki a különbözetet. Az adóelőlegük nem változik.

 

A negyedik csoport azokra vonatkozik, akik adóbevallásuktól függetlenül változtatnának az adóelőlegük összegén, és ezt kérvényezték is az adóhivatalnál. Esetükben az adóelőleg összegét az adóhatóság határozza meg.

 

A Pénzügyminisztérium arra is figyelmeztet, hogy akik áprilisban már befizették az adóelőlegüket, és annak összege magasabb, mint a járványidőszak alatt hozott törvényből következik, a következő hónapban változtathat az adóelőlegének összegén. A túlfizetést pedig kérvényezheti, az adóhivatal pedig visszafizeti neki.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!