Nyitókép: MTI

 

Budapest és Pest megye egyes járásai és kivételével feloldják jövő hétfőtől a kijárási korlátozásokat – jelentette be Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

 

A lazítás főbb részletei az Euronews kivonatában:

 

  • Kötelező tesztelni a kórházakból távozó és a beérkező betegeket, és az idősotthonok valamennyi dolgozóját
    Kötelező lesz a maszkhasználat országosan a tömegközlekedésen és boltokban.

 

 hirdetes_400x285  
  • Májusban nem nyílnak újra az iskolák, marad a távoktatás, a júniusi rendről május végén dönt majd a kormány. Érvényben maradnak a rendezvénykorlátozások is.

 

  • Augusztus 15-éig nem lehet megtartani 500 főnél nagyobb rendezvényeket – közölte Gulyás. (Ez azt is jelenti, hogy most már biztos, hogy a Sziget fesztivált nem tartják meg az eredetileg tervezett időpontban)

 

  • Marad az ingyenes parkolás, ami Gulyás szerint nem járt jelentősebb forgalom-növekedéssel.
  • Az éttermek szállodák kávézók teraszon nyitva tarthatnak május 4-től.
  • Az üzletek időkorlát nélkül tarthatnak nyitva, az idősebbek részére fenntartott idősáv érvényben marad.
  • A szabadtéri fürdők, strandok, állatkertek is kinyithatnak.
  • A szolgáltatások korlátozások nélkül nyújthatóak.
  • Engedélyezik az edzést, és a zártkörű sport eseményeket.
  • Az esküvők, a temetések, istentiszteletek, misék a korábbi szabályok szerint megtarthatók.Gulyás: összhangban állnak a magyar intézkedések az EU-szerződésekkel

 

Gulyás: összhangban állnak a magyar intézkedések az EU-szerződésekkel

Az Európai Bizottság megvizsgálta a koronavírus-járvány miatti rendkívüli intézkedéseket az egyes tagállamokban és arra jutott, hogy a magyar intézkedések összhangban állnak az EU-szerződésekkel – mondta Vera Jourova uniós biztos szavaira hivatkozva Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

 

Donald Tusknak, az Európai Néppárt (EPP) elnökének bocsánatkérését várja Magyarország, miután az Európai Bizottság az uniós szabályokkal összhangban állónak találta a magyar pandémiás intézkedéseket – közölte Gulyás.

 

A magyar politikus kritizálta a magyar ellenzéki pártokat, akik „Brüsszelbe jártak az országot feljelenteni”, illetve a Fidesz európai pártcsaládjából azokat, akik bírálták a magyar szabályozást, köztük az elnököt. Tusk kérjen elnézést Magyarországtól – jelentette ki Gulyás.

 

Mi lesz a turizmussal?

Szigorú menetrend szerint, fokozatosan induljon újra az élet. A belföldi turisztikai szezon el fog indulni. A külföldi turisták elmaradásával számolnunk kell – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

 

A magyarok körében leginkább kedvelt külföldi turista célpontok érintettek a járványban. Uniós partnerekkel szükséges egyeztetni a külföldre utazás kérdéséről. Mindenkit arra biztatnak, hogy töltse itthon a nyaralását.Jönnek a lazítások

Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülés után a Facebook-oldalára feltöltött videóban jelentette be, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszába léphet Magyarországon, így megpróbálják újraindítani az életet, fokozatosan és szigorú menetrend szerint.

 

Eszerint Budapesten és környékén a kijárási korlátozások érvényben maradnak, vidéken a kijárási korlátozás helyébe új védelmi intézkedések lépnek majd. Egyebek mellett az üzletek időkorlátozás nélkül kinyithatnak. Megnyithatnak az éttermek, kávézók teraszai és kerthelyiségei, valamint látogathatóak lesznek a szabadtéri strandok.

 

Kötelező lesz az arc eltakarása az üzletekben és a tömegközlekedésen. Az idősek vásárlási sávja a továbbiakban is megmarad. A miniszterelnök azt mondta, hogy a részleteket majd csütörtökön ismertetik.

 

Euroenws/MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!