Nyitókép: heci.ec.europa.eu

 

A magyarokra jellemző huszáros virtussal, hatalmas hajrával, alig 80 perccel (kevesebb mint másfél órával) a hivatalos határidő lejárta előtt elektronikusan is összejött az 1 millió aláírás az Európai Polgári Kezdeményezéshez.

 

A székelyek által indított kezdeményezés tétje, hogy a tagállamok őshonos nemzeti kisebbségei alanyi jogon pályázhassanak az európai uniós támogatásokra. Azaz mi magunk dönthessünk például a felvidéki fejlesztési pénzekről is, megkerülve így a többségi nemzet magyarokkal szembeni esetleges diszkriminációt.

 

Nagyot gondoltak a székelyek, csak aztán alábecsülték. Ne hagyjuk magukra őket – Írd alá! De mit és miért? (Interjúval)

  hirdetes_300x300   

 

Az 1 millió elektronikus aláírás mellett 220-250 ezer  papíron is összegyűlt. Ezek 30 százaléka vélhetően érvénytelen, de a kettőt összeadva így is bőven megvan a szükséges aláírásszám.

 

A gond az, hogy ezzel csak az egyik feltétel teljesült. A másik, hogy hét uniós tagországból kell összegyűlnie az aláírásoknak, de csak Románia, Szlovákia és Magyarország teljesítette a kvótát.

 

A koronavírus mentheti meg a magyarok aláírásgyűjtési kampányát. Meglehet az egy millió szignó, de…

 

A kezdeményező Székely Nemzeti Tanács (ahogy erről Dabis Attila külügyi megbízott a Körképnek adott interjújában nyilatkozott) a közeljövőben halasztást kér az Európai Bizottságtól. Azzal érvelve, hogy a koronavírus-járvány miatt nem állt rendelkezésre elég idő a fizikai kampányra. Amennyiben Brüsszel helyt ad a kérésnek, előzetes hírek szerint további mintegy fél év, hat hónap állna rendelkezésre a nemzetközi kampányra, mely így szintén sikerrel kecsegtet.

 

A Körkép.sk kezdettől fogva a kezdeményezés egyik fő motorja volta Felvidéken.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 17 olvasónak tetszik ez a cikk.