Nyitókép: Euronews

 

Őrizetnek kell minősíteni a magyar tranzitzónában levő menekültek elhelyezését. Ennek tartama nem haladhatja meg a négy hetet – így döntött az Európai Bíróság.

 

Ha a bírósági felülvizsgálatot követően kiderül, hogy az érintetteket érvényes ok nélkül vették őrizetbe, az eljáró bíróságnak el kell rendelnie haladéktalan szabadon bocsátásukat – érvelt a luxemburgi székhelyű testület.

 

Az uniós joggal ellentétes, ha az őrizetbe vételre az ezt elrendelő, indokolással ellátott határozat előzetes elfogadása nélkül, továbbá ezen intézkedés szükségességének és arányosságának vizsgálata nélkül kerül sor. Ebben az esetben az eljáró bíróságnak el kell rendelnie a haladéktalan szabadon bocsátásukat.

 hirdetes_810x300  

Két iráni és két afganisztáni menedékkérő ügyében kérte előzetes döntéshozatalra az Európai Bíróságot a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság. A négy férfi 2018 végén és 2019 elején menedékkérelmet adott be a magyar hatóságoknak. Beadványukat azonban érdemi vizsgálat nélkül utasították el arra hivatkozva, hogy „biztonságos tranzitországon” keresztül érkeztek Magyarországra. Szerbia megtagadta visszafogadásukat. Meghiúsult kitoloncolásuk a származási országukba is, így most is a röszkei tranzitzónában tartózkodnak.

 

Hivatalos adat sincs a tranzitzónában elhelyezettek számáról

 

A röszkei és a tompai tranzitzónában mintegy 300-an tartózkodhatnak, köztük 180 gyerek, de hivatalos adatokat nem közöl a magyar állam – áll az euronews tavaly novemberi, helyszíni tudósításunkban. Egyedülálló felnőtt férfiaknak gyakorlatilag nincs esélyük bemenni, csak családoknak. A bent lévő menedékkérők nem vehetik fel a kapcsolatot a külvilággal, csak akkor, ha jogsérelem éri őket. Ilyen esetekben a Magyar Helsinki Bizottsághoz fordulhatnak. Ez viszonylag gyakran előfordul.

 

A civil szervezet már többször foglalkozott tranzitzónában éheztetett menekültekkel. A menedékkérelem másodfokú elutasítása után, a kiutasításra várókat a hatóság sokszor ott tartja még, de a vonatkozó jogszabályban nincs benne, hogy élelmiszert kell nekik biztosítani.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!