Nyitókép: HVG

 

Szibéria nyugati részén olyan forróság volt a múlt héten, mint Magyarországon nyáron. Mindez nemcsak helyileg probléma, a hatása elérte a tengereket és az Északi-sarkot is – olvasható a HVG cikkében.

 

Komoly hőhullám érte el a múlt hét folyamán az Északi-sarkot. A meleg levegő szép lassan bekúszott a térségbe, ami a kutatók szerint olyan hőmérséklet-emelkedést okozott, ami az év ezen szakaszában abnormális. A mért adatok most azt is megmutatják, konkrétan mi lett a hőhullám eredménye: 26,4 Celsius-fok az Északi-sarkkörön.

 

Nem sokkal délebbre pedig, ahol szintén nagyon hidegnek kellene lennie, még ennél is melegebb volt:

  hirdetes_300x300   

 

 

A fenti értékeket Mika Rantanen, a finn meteorológiai intézet kutatója osztotta meg, és jól mutatja, milyen extrém meleg söpör végig Szibéria nyugati részén. Innen érkezett az a hőhullám is, amit az Északi-sark felett készült műholdképeken is látni lehetett. Bár a hét közepére a meleg mérséklődhet, az alapvető problémát – a globális felmelegedést – ez még nem oldja meg.

 

Rantanen szerint mindezért egy olyan légköri jelenség a felelős, amely lefelé irányuló légmozgást eredményez, a felhőket pedig eltűnteti az égről. A szakember úgy látja, az, hogy nincs hó a térsében, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Szibéria ennyire felmelegedjen.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!