Nyitókép: webnoviny.sk

 

A hat hónapos csecsemők felismerik, ha a felnőttek őket utánozzák, és az ilyen személyeket barátságosabban szemlélik. A svédországi Lunds universitet kutatói ezzel kapcsolatos állításukat a PLOS One kiadványban ismertették.

 

A gyerekek hosszabban figyelték és tovább mosolyogtak arra a felnőttre, aki leutánozta őket, mit azokra, akik másként kommunikáltak velül.

 

A kutatás során az egyik tudós hathónapos csecsemőkkel találkozott és különböző formában játszott velük otthoni környezetbe – mindent leutánozva, amit a gyerekek csináltak, vagy csak a mozgásukat. Az arca eközben mozdulatlan maradt, vagy másként reagált a viselkedésekre.

 hirdetes_810x300  

 

„Megmutatkozott, hogy a csecsemők leutánzása hatékony formája a figyelmük felkeltésének. Az anyukák meglepve tapasztalták, látva, hogy gyermekeik, mennyire bekapcsolódnak a számukra idegen személy leutánozási játékába, ami egyúttal nagyon tetszett nekik ,“

 

nyilatkozta a kutatás vezetője, Gabriela-Alina Sauciuc.

 

A tudósok már régóta sejtik, hogy ha a gyermek viselkedését, mozdulatait leutánozzuk, képes megtanulni a kulturális normákat és interakciós szokásokat, mint ahogy felismeri azt is, hogy egyes társadalmi tevékenységekhez különböző érzések és szándékok párosulnak. Ezzel kapcsolatos empirikus bizonyítékok viszont egyelőre nincsenek.

 

„Azzal, hogy megmutatjuk, hogy a hat hónapos kisbaba képes megkülönböztetni, ha utánozzuk őt, és mindez pozitív hatással van a reakcióira, e hiányosságot pótoljuk, Továbbra is fontos kideríteni, mikor kezd el hatni az ilyen imitáció, és milyen szerepet játszik a csecsemőknél abban, hogy észrevegyék önmagukat,”

 

magyarázta Sauciuc.

 

webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!