Nyitókép: youtube.com

 

Georg Floyd színes bőrű állampolgár meggyilkolását követően Amerika szerte tüntetéssorozat robbant ki. Szombatra virradó éjjel egy ilyen a Fehér Háznál is zajlott, ahol az elnök védelmét ellátó erők és a tüntetők órákon keresztül feszültek egymásnak.

 

A CNN szerint az őrség legalább egyszer paprika sprayt is bevetett. Donald Trump a twitteren köszönte meg a biztonsági szolgálat fellépését, a tüntetőket pedig „a legharapósabb kutyákkal és szörnyű fegyverekkel” fenyegette meg.

 

A tüntetők és az USSS (az amerikai titkosrendőrség) öt órán keresztül feszült egymásnak. A tömegnek sikerült szétszednie a vasakadályokat, és a pajzsokkal felszerelkezett biztonságiak közvetlen közelébe kerülnie. Néhány rendőr kisebb sérülést szenvedett, miközben igyekeztek kiszorítani a tüntetőket, és paprika sprayt is bevetettek.

 hirdetes_300x300  

 

Trump praises Secret Service and threatens protesters with ...
Kép: theguardian.com

 

Az amerikai elnök a twitteren élesen elítélte a tüntetők cselekedeteit. Azt írta, hogy mindent figyelmesen követett, és nem érezte magát biztonságban.

 

„Hagyták, hogy a demonstrálók kiordibálják magukat, de amint valaki túlságosan aktívvá vált, vagy kivált a sorból, gyorsan és keményen rájuk léptek úgy, hogy azt sem tudta, honnan jött reggel,“

 

írta Trump.

 

Az amerikai zavargásokkal kapcsolatban itt írtunk bővebben.

 

Egész Amerikában szétterjedtek a minnesotai lángok: rendőrök és tüntetők csaptak össze több nagyvárosban

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.