Nyitókép: Euronews

 

Elhalasztja a G7-országcsoport csúcsértekezletét, és kibővíti a meghívottak körét az amerikai elnök. Ezt Donald Trump Floridából visszatérőben a repülőgépen közölte a vele utazó újságírókkal szombat este.

 

„Az az érzésem, hogy a G7-csoport összetétele nem érzékelteti megfelelően a világban zajló változásokat”

 

– mondta az elnök, aki szerint a szerveződés a mai formájában már „nagyon idejétmúlt”.

 

 hirdetes_810x300  

A következő csúcsértekezletre, meghívni tervezi Oroszországot, Dél-Koreát, Ausztráliát és Indiát is, A csúcsot ősszel rendezné meg. Donald Trump nem említette Kínát, az utóbbi időben jelentősen romlott Washington viszonya Pekinggel.

 

A gazdaságilag legfejlettebb országok G7-csoportjának tagja a Egyesült Államok mellett az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Olaszország, Kanada és Japán. Az idei csúcstalálkozóra az Egyesült Államokban került volna sor, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztották az eseményt, majd telekonferencia formájában rendezték volna meg.

 

A Fehér Ház stratégiai kommunikációért felelős igazgatója, Alyssa Farah úgy fogalmazott, hogy Trump az Egyesült Államok néhány hagyományos szövetségesével akarja bővíteni a résztvevők körét, és néhány olyan országgal is, amely a leginkább megszenvedte a koronavírus-járványt. Farah szerint a csúcstalálkozón az elnök szeretne megvitatni Kína jövőjére vonatkozó kérdéseket is.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!