Nyitókép: foxnews.com

 

Amerika-szerte többezres tüntetéseket tartottak a faji megkülönböztetés és a rendőri erőszak ellen. Washingtonban a demonstrálók a Kongresszus épületétől átvonultak a Fehér Házhoz, miközben azoknak az afroamerikaiaknak a nevét kiabálták, akikkel egy jogtalan rendőri akció végzett.

 

San Franciscóban a város szimbólumának számító Goldengate-hídon vonultak végig a tiltakozók.

 

Kép: Euronews

A Black Lives Matter polgárjogi szervezet azt követeli, hogy vonjanak el forrásokat a rendvédelmi szervektől és az így felszabadult pénzből inkább a leszakadó negyedeket és családokat támogassák.

 hirdetes_810x300  

 

A tiltakozáshullám egyre több embert sodor el. Philadelpia legolvasottabb napilapjának Pulitzer-díjas főszerkesztőjét azért mondatták le, mert megjelentetett egy cikket, amiben azt írták, hogy nem csak a feketék élete, de az épületek épsége is számít. A buffalói rendőrségen pedig ötvenheten szereltek le a különleges egységtől, miután két társukat elbocsátották, mert korábban fellöktek egy idős tüntetőt.

 

A minneapolisi önkormányzat mégis feloszlatja a rendőrséget

 

A bejelentést azt követően tették meg, hogy több minneapolisi intézmény, köztük a Minnesota Egyetem és a minneapolisi állami iskolák szervezete – megszakította a kapcsolatait a rendőrséggel.

 

Vasárnap Paul DiGiacomo, a New York-i rendőrség nyomozói részlegének elnöke azt nyilatkozta: bármely rendőrség finanszírozásának megvonása „recept a katasztrófára”. Hasonlóképen nyilatkozott vasárnap Andrew Cuomo, New York állam demokrata párti kormányzója is. Emlékeztetett arra, hogy New York város utcáit az elmúlt napokban elárasztották a vandálok, a gyújtogatók és a fosztogatók, s a város lakói rémületben éltek. Vajon ha nincsenek rendőrök, ki fékezné meg ezeket az erőszakos embereket? – fogalmazta kérdésbe az álláspontját a kormányzó.

 

Bill de Blasio, New York város demokrata párti polgármestere vasárnap bejelentette: csökkenti a rendőrség költségvetését, s az összeget a városban élő afroamerikaiak szociális helyzetének javítására fordítja. Hasonló döntést hozott pénteken Los Angeles szintén demokrata párti polgármestere, Eric Garcetti is, aki 250 millió dollárral csökkenti a rendőrség költségvetését, s a felszabaduló pénzt szintén a feketék és más kisebbségek helyzetének javítását szolgáló programokra fordítja.

 

Lemondott a The New York Times publicisztikai rovatvezetője egy republikánus szenátor cikke miatt

 

A rovatvezetőnek azért kellett távoznia, mert szerdán megjelentette Tom Cotton, Arkansas állam republikánus szenátora véleménycikkét az Egyesült Államokat megrázó tüntetéssorozatról. A Vessétek be a katonákat című cikkben Cotton amellett foglalt állást, hogy az erőszakos tüntetőkkel szemben keményen kell fellépni, akár a katonák bevetésével is.

 

„A nemzetnek helyre kell állítania a rendet. A katonák erre készen állnak”

 

– írta a szenátor. A New York városában fosztogatókat úgy írta le, mint „az izgalmat kereső gazdagok és más bűnöző elemek tobzódása”, és kifejtette, hogy a tüntetők közé beszivárogtak a magát antifasisztának nevező Antifa mozgalom aktivistái is.

 

Euronews/MTI összefoglaló/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!