Nyitókép: visionofhumanity.org

 

Szlovákia a 25., Magyarország a 24., Csehország a 8., Lengyelország a 29., Ausztria a 4., Ukrajna a 148. Azon a listán, amely a világ országait rangsorolja a békeszeretet alapján. A Világ Békeindexét (GPI), 23 figyelt mutató alapján ma tette közzé a brit Gazdasági- és Békekutató Intézet (IEP). A lista elején Izland áll Új Zéland és Portugália előtt, míg a sereghajtók között Afganisztánt, Szíriát és Irakot találjuk.

 

Keleti szomszédunk, Ukrajna is nagyon a lista alján szerepel, csakúgy, mint Oroszország.

 

A régiók tekintetében a legbékeszeretőbb Európa, ahol az első 20 helyen szereplő országból 13 található. A legforrongóbb ellenben a Közel-Kelet és Észak-Afrika, ahol a lista végén szereplő 10 országból 4 is található.

 hirdetes_400x285  

 

Forrás: visionofhumanity.org
Forrás: visionofhumanity.org

 

A tavalyi évhez képest 81 ország esetében a helyzet javult, 80-nál pedig romlott. 2019 viszonylatában Szlovákia 4, Magyarország 5 helyet rontott saját helyezésén.

 

A békeindex olyan kategóriák alapján állít sorrendet, mint a fegyverekhez való hozzáférés, a hadsereg mérete és felszereltsége, az ENSZ békefenntartó misszióihoz való hozzájárulás, a szomszédos országokkal való kapcsolat, a tüntetések hangulata, a politika nyomásgyakorlásának mértéke a társadalomra vagy a külföldi konfliktusokban való részvétel.

 

Forrás: visionofhumanity.org

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!