Nyitókép: euronews

 

Franciaországban mintegy 40 millió darabos többlet van mosható arcmaszkokból, miután a járvány ideje alatt a ruhagyárak átálltak a maszkvarrásra. A koronavírus-járvány kezdetén hiánycikk volt a többször is felhasználható textilmaszk, ezért 400 ruhagyár váltott profilt, ami a mostanra hatalmas többletet eredményezett.

 

És az csak egy dolog, hogy sok van a maszkból, a cégek, amelyek a járvány miatt munka nélkül maradtak, majd maszkokat kezdtek gyártani, hiszen arra szükség volt, most ismét pénzügyi nehézségekkel számolnak, mert nem tudják eladni a készleteiket.

— Ahogy a járvány túljutott a csúcsponton, a textilgyárakon rajta maradtak a maszkok és a gyártásukhoz szükséges alapanyagok – mondta a Szövetipari Szakszervezet (UIT) elnöke, Yves Dubief, aki szerint ezek az üzemek ráadásul a járvány gazdasági hatásainak leginkább kitett iparágaktól (repülés, autógyártás, szállodák, vendéglátás, ruhakereskedelem, rendezvények) függenek, ezért a gyárak újraindulása is nehéz.

 

 hirdetes_810x300  

A szakszervezet éppen ezért arra szólította fel a kormányt, hogy vásárolja meg ezeket a készleteket, és raktározza el egy esetleges következő járvány idejére, vagy éppen a koronavírus-járvány második szakaszára készülve.

 

Azzal érvelnek, hogy a maszkok tartósak, az áruk pedig így lényegesen alacsonyabb az egyszer használatos maszkoknál. Emellett környezetvédelmi szempontból is előnyösebb a helyben gyártott maszk, mint a távoli országból behozott termék.

 

Agnès Pannier-Runacher gazdasági miniszter a héten arra biztatta a francia vállalkozásokat, hogy alkalmazottaiknak vásároljanak mosható, többször is használható maszkokat, és ne Kínából rendeljenek egyszer használatos eszközöket.

 

A több mint 29,300 koronavírus-fertőzéshez köthető halálesettel Franciaország a világ egyik leginkább sújtott országa. Csak az Egyesült Államokban, Brazíliában, az Egyesült Királyságban és Olaszországban magasabb a járvány miatti halálozási arány.

 

A járvány elleni védekezésként bevezetett korlátozások május 11-ei feloldása és a vártnál jobb fertőzési adatok után a kormány úgy döntött, hogy június 2-ától a korlátozások feloldásának második szakaszába léphet az ország.

 

A legtöbb üzlet, étterem, kávézó és bár, illetve az idegenforgalmi helyszínek is újra megnyitottak, bár tíznél több ember továbbra sem gyűlhet össze egy helyen.

 

Az enyhítésekkel egy időben kötelezővé tették az arcmaszk használatát a tömegközlekedési eszközökön és a középiskolákban is. Ugyanakkor mindenki számára erősen ajánlják, hogy hordjon maszkot mindenhol, ahol nem lehet kellő távolságot tartani a többi embertől.

 

Egy német tanulmány pedig kimutatta, hogy az első német városban, ahol kötelezővé tették az arcmaszk viselését, negyedével csökkent a fertőzések száma az intézkedés bevezetése utáni első húsz napban. A fertőzés a 60 évesnél idősebbek között felére esett vissza ugyanebben az időszakban.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!