Nyitókép: Euronews

 

Az Európai Unió hatalmas gazdaságvédelmi csomagról vitázik a pénteki csúcstalálkozón. A Next Generation EU nevű gazdasági terv részeként 750 milliárd eurónyi hitelből pörgetné fel a leginkább érintett országok gazdaságát. És a következő hétéves költségvetést is felhasználnák a válságkezelésre.

Az unió azonban megosztott: Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország támogatja a bizottság tervét, amelyről a pénteki uniós csúcson tárgyalnak. A fukar országok csoportja, Hollandia, Ausztria, Svédország és Dánia azonban ellenzi azt.

 

“A hitelek és a vissza nem térítendő támogatások aránya nem kedvez nekünk. És feltételeket szeretnénk szabni, mert fontos lenne reformokat hozni. Hogyan mondanám el egy osztrák vállalkozónak, akinek be kell zárnia az üzemét, hogy ő nem kaphat támogatást, miközben egy hasonló helyzetben lévő spanyol cég igen?”

 

– vetette fel Angelika Winzig osztrák néppárti EP-képviselő.

 hirdetes_810x300  

 

Támogatja viszont a bizottsági javaslatot a német Manfred Weber.

 

“Gyűlölöm a hitelfelvételt, ez nem fenntartható, ez nem áll a következő generáció érdekében. De akkor mondjanak egy alternatívát! Hollandiában, Ausztriában is adósságot gyártanak, hiteleket vesznek fel a bankból, mindenki ezt csinálja. Hiszen ez az egyetlen megoldás a gazdaság stabilizálására, hogy jövőt teremtsünk a fiataloknak. Máskülönben elveszítünk évtizedet az európai gazdaságban és az Európai Unióban is” – mondta az Európai Néppárt frakcióvezetője, Manfred Weber.

 

Mások szerint az unió belebukhat a válságba.

 

“Az unió túlélése a tét, az embereknek ezt kell megérteniük. Ha Hollandiában azt hiszik, hogy az ő gazdagságuk csak magukon múlik, ez nem igaz. A hollandok üzletéhez szükség van az európai piacra. Az európai piac nélkül nincs holland gazdaság” – mondta egy zöldpárti képviselő, a belga Philippe Lamberts.

 

A részletekről a pénteki uniós csúcson még nem várható döntés. A magyar kormány is bírálta a tervet, amely szerintük igazságtalanul büntetné a szegényebb országokat.

 

Szlovákia álláspontja az, hogy örülne, ha az újjáépítési terv az előterjesztett változatában kerülne elfogadásra.  Az ország számára ugyanis rendkívül kedvező, és óriási lehetőségeket kínál a koronavírus-járványt követő gazdasági kilábalás időszakában.

 

Euronews/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!