Nyitókép: webnoviny.sk

 

Elárasztják Csehországot és Szlovákiát az új kullancsfajták. A Cseh Tudományos Akadémia Biolgiai Központja szerint számolnunk kell a trópusi fata, Hyalommák családjából származó kullancsok megjelenésével.

 

A régióinkban nem őshonos, és eddig nem igazán ismert új kullancsfajta Dél-Európából és a szubszahar Afrikából származik. A többi kullancsfajtától leginkább méretével különbözik. Miután megszívja magát vérrel, a 2,5 centiméteres nagyságot is elérheti és több új, tájainkon különlegesnek számító betegséget is terjeszthetnek, melyek leginkább a patás állatokon jelennek meg.

 

Michal Stanko, a Szlovák Tudományos Akadémia Parazitológiai Intézetének munkatársa szerint Szlovákiában leginkább az Erdőháton, a Dunamenti-síkságon és Közép-Szlovákia déli területein találkozhatunk vele.

 hirdetes_300x300  

 

Szlovákiában a leggyakrabban 5 kullancsfajtával kerülhetünk kapcsolatba, de összesen eddig 22 különböző fajtát jegyeztek fel.

 

A Hyalomma típusú kullancs lárvája a madarakon található meg, a felnőtt egyedek a nagy emlősökön „utaznak.“

 

Kifejlett egyedei nagyok, és leginkább pókra emlékeztetnek. A lábaikon található világos színű vonalakról ismerhetők fel.

 

Stanko szerint nagyon gyors futók, a gazdatestre nem a fűben vagy a bokorban várnak, mint a többi kullancs, hanem célirányosan, gyorsan rástartolnak az állatra, amikor a fűben legel.

 

 „Horvátországban, Bulgáriában, és gyakran Törökországban találkozni vele. De már Magyarországon is feljegyezték, ahová a déli területekről származó szarvasmarhákkal sikerült behurcolni,“

 

– magyarázta a parazitológ.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.