Nyitókép: webnoviny.sk

 

Megszavazta a Hongkongra vonatkozó, széles körű bírálatokat kiváltó nemzetbiztonsági törvényt a kínai Országos Népi Gyűlés állandó bizottsága kedden. A jogszabály várhatóan július 1-jén lép hatályba.

 

Az előterjesztés miatt hongkongi demokráciapárti aktivisták, több ország és nemzetközi szervezet is aggodalmát fejezte ki. Szerintük ugyanis annak törvénybe iktatása valójában felszámolná a terület autonómiáját, amit Pekingnek az „egy ország, két rendszer” elvének megfelelően ötven éven át szavatolni kellene onnantól, hogy Hongkong 1997-ben a brit gyarmati uralom alól visszakerült Kínához.

 

Peking szerint azonban a törvény csak rendzavarók egy kis csoportja ellen irányul, és a szakadár törekvéseket, a felforgató tevékenységet és a terrorizmust hivatott megakadályozni, valamint azt, hogy külföldiek beavatkozzanak Hongkong belügyeibe.

 hirdetes_400x285  

 

A tervezet várhatóan július 1-jén, Hongkong visszakerülésének 23. évfordulóján emelkedhet törvényi erőre. Carrie Lam hongkongi kormányzó kedd délelőtti heti sajtótájékoztatóján kitért a törvénnyel kapcsolatos újságírói kérdések megválaszolása elől.

 

Nemzetközi reakciók

 

Az amerikai kormány bejelentette, hogy a jogszabály miatt visszavonja a Hongkong számára biztosított különleges gazdasági és kereskedelmi előnyöket. Az ügy tovább élezte az Egyesült Államok és Kína közti feszültségeket.

 

Az amerikai külügyminiszter egy pénteki közleményben vízumkorlátozásokat jelentett be olyan kínai tisztségviselőkkel szemben, akik Washington szerint felelőssé tehetők a hongkongi szabadságjogok megcsonkításáért. Válaszul a kínai külügyminisztérium hétfőn közölte, hogy vízumkorlátozásokat vezet be olyan amerikai tisztségviselők ellen, akik Peking szerint „arcátlan magatartást tanúsítanak” néhány helyi üggyel kapcsolatban.

 

A törvénytervezet bevezetése ellen szót emelt az ENSZ, az Európai Parlament, a G7-csoport, az Egyesült Királyság, valamint Japán is.

 

Euronews

Megosztás:
Címkék: Hongkong Kína

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!